"24 май е най-светлият празник на духовността, книжовността и корените ни. Наследници сме на древен народ, а създаването на българската азбука е непреходно дело с европейски измерения, едно от най-големите исторически събития от края на девети век. Такъв е Пловдив и днес - град на познание, град на образование. Пловдив е духовност, Пловдив е култура. Честит празник!".

Така прозвуча част от празничното слово на кмета Костадин Димитров пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Отбелязването на празника стартира на площад "11 май" пред ХГ "Св. Св. Кирил и Методий".

От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на гимназията бе церемонията по удостояването с "Почетна значка на град Пловдив" на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти  от пловдивските училища и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.  

По същото време от 9.00 ч. до 9.55 ч. имаше Празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий", която бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в присъствието на граждани, официални лица и гости.

В 10.00 ч. тържеството започна с химна на България, водещи и знаменосци са ученици от ХГ "Св.Св. Кирил и Методий". Празнично слово пред паметника произнесе кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както повелява православната традиция, в 10.20 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен.

Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли завършва в полагането на венци и цветя.