Кметът на Варна, Благомир Коцев даде важна информаация във връзка с детските ясли и градини. В профила си той написа:

"Днес наредих пълна ревизия на всички общински имоти, подходящи за детски градини и ясли. В районите, където недостигът на места е особено голям, разглеждаме и възможността за временно наемане на подходящи къщи или етажи от кооперации. Служители на Общината са вече на терен и правят огледи.

Решението на проблема с недостига на места е както мой личен приоритет, така и фокус на администрацията. За децата ще направим и невъзможното, докато стигнем до трайно решение.

В момента текат класиранията. Преобладаващата част от децата са приети, но недостиг на места продължава да има. Добре знам какъв стрес е това за родителите. В центъра, във Виница и изобщо в целия район "Приморски“ местата не стигат. Отказвам да приема аргумента, че "така е от години, терени няма“. Като няма, ще намерим, а дотогава, ще търсим наемни площи. Изискванията по закон са за специални входове и етажност, наличие на транспортна свързаност, безопасност, учебна площ и двор за игра на открито. Това не ни оставя много опции, но все пак такива има.

За неприетите деца изплащаме компенсации на семействата, но парите – около 510 лв., няма да решат проблема. До края на седмицата очаквам да има яснота колко точно деца остават без места след класиранията. Към момента очакванията са семейства, които ще получат компенсации, да са около 120."