Благомир Коцев честити Бабинден. Градоначалникът поздрави всички акушери и гинеколози и им благодари за всички грижи, които полагат, с пост във Facebook. 

Той обяви, че в бюджета на Варна за 2024 година са заложени повече средства за инвитро процедури за семейства с репродуктивни проблеми. Освен това 24 млн. лева повече ще бъдат заделени за образованието, а детски ясли, детски градини и училища ще бъдат получат допълнително финансиране за ремонти и изграждане на нови съоръжения. 

Целият пост:

Честит празник на хората, които поемат живота в ръцете си в първите му секунди!

Децата са всичко, което Варна има - цялото ни бъдеще. Като кмет настоявах да се отделят в бюджета за 2024 г. максимално много средства за тях.

Успяхме да насочим 391 хил. лева за инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. Ще продължим да поддържаме 112 здравни кабинети в детски градини и училища. Залагаме и 38,8 млн. лв. за здравеопазване, като средствата са с 1,8 млн. лв. повече в сравнение с първоначалния бюджет на 2023 г.

За образование предвидихме най-голям относителен дял от 37% в общия ни бюджет - 263, 4 млн. лв. И това е с близо 24 млн. лв. повече от първоначалния бюджет на 2023 г.

Отделно насочваме средства към училища, детски градини и ясли за ремонти, нови сгради и пристройки, спортни площадки и физкултурни салони, саниране и оборудване по Плана за възстановяване, програмата на МОН и други структурни фондове.

Сумата представлява допълнителни средства от над 20 млн. лв. над бюджета на общината за образование.

Осигуряваме средства и за медицинско оборудване и ремонти на болничните заведения и ДКЦ, за да подобрим условията. За нас не е важно просто да се говори за децата, образователната среда и медицинската грижа, но и да се осигурят пари за тези дейности. Осигурихме ги.

Сега преструктурираме администрацията, за да управлява тези десетки проекти ефективно и с гаранции за срокове и качество.

Честита празник на медицинските специалисти, на майките и родителите, на педагозите, на всички ни днес, защото всички сме в дълг към децата на Варна!