В случай че дадена жилищна сграда е с повече от един вход, предимство при кандидатстване за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде тя да е обхваната от едно Сдружение, а не от отделни такива. Пояснението направи кметът Илко Стоянов по време на втората разяснителна среща със представители на етажната собственост, след получен отговор от МРРБ, в резултат на направено запитване от страна на Община Благоевград. Той подчерта, че правилата по Програмата все още не са приети на национално ниво, като са възможни промени.

"Поддържаме непрекъсната кореспонденция с Министерството, а целта ни е администрацията да бъде максимално полезна за хората, които ще кандидатстват за саниране на сгради. В момента говорим за работен регламент и все още няма категоричност за това как точно ще се случва самият процес. Въпреки всичко, Общината ще оказва активно съдействие, така че кандидатите да могат да получат възможно най-високият брой точки при класиране“, категоричен беше кметът Илко Стоянов.

Той отново поясни, че не е необходимо да бъде регистрирано ново Сдружение на собствениците на етажната собственост, ако вече има създадено такова. За да може да се кандидатства обаче, конкретната сграда трябва да има направено техническо и енергийно обследване, разходите за което се поемат от собствениците, а в случай че сградата бъде одобрена за саниране, средствата ще бъдат възстановени от ЕС.

На въпрос от страна на представители на етажната собственост, възможно ли е сроковете за кандидатстване и разглеждане на документите да бъдат удължени, зам.-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова поясни, че същите са договорени на ниво държава и Европейски съюз. " Въпреки този факт, Община Благоевград ще напише препоръка до МРРБ в тази посока“, заяви Мария Петрова.

По време на срещата кметът Илко Стоянов припомни, че съгласно правилата на държавно ниво, Сдруженията, които са кандидатствали при предишната програма за саниране, няма да се ползват с предимство, а следва да стартират процеса отначало. "Различното този път е, че състезателният принцип като време на готовност не е на дневен ред, сега основната цел е получаване на максимален брой точки при оценяване“, допълни Стоянов.

След утвърждаване на правилата, предстои Община Благоевград да изготви подробни списъци с указания в помощ на хората. Освен това  ще има и такива с координати на фирми, лицензирани да извършват техническо и енергийно обследване на сградите. Кандидатите ще могат да разчитат и на съдействие от страна на експертите в Областен информационен център, който се намира на пл. "Георги Измирлиев“, при зала "Пейо Яворов“.

Очаква се програмата за енергийна ефективност да стартира през м. ноември 2022 г.  Над 1,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в санирането на сгради с минимум 4 самостоятелни жилища във всички 265 общини на страната, а процедурите ще се управляват от общинските администрации.

Следващата среща с представители на Сдруженията на собствениците на етажната собственост, организирана от кмета Илко Стоянов, е на 25 октомври (вторник) от 17.30 ч. в зала "22 септември“.