Кметът на Шумен Христо Христов поздрави Шумен за празника на града. То бе публикувано на интернет страницата на общината.

В своето слово Христов заявява, че градът пази духа на "възрожденския устрем и отдаденост". Той казва, че именно в Шумен се провежда първото гражданско тържество, посветено на светите братя Кирил и Методий. 

Той призовава шуменци да продължат да се грижат за града, за да може той да бъде едно привлекателно и достойно място за живот. 

Целият поздрав на кмета:

Празникът на Шумен – 11 май с преклонение и гордост ни връща към времената, в които по нашите земи се е поставило началото на българската държавност, към покръстването на българите, към разпространяването на кирилицата като официална писменост. Днес многократно звучи нашият химн "Оттука започва България", чийто текст ни препраща към делото на предците ни, поставили основите на националната и културната ни идентичност.

Празникът на светите братя Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато православната църква почита паметта им. От онези далечни години нашият град е показателен пример за възрожденския устрем и отдаденост, защото в Шумен се провежда първото гражданско тържество, посветено на създателите на българската азбука.

Освен славно минало Шумен има и достойно настояще. През годините градът бележи своите високи постижения в икономиката, образованието и културата, но има и нелеки, кризисни времена. Във всички от тях, ние, шуменци, винаги сме обичали своя град, грижили сме се за него и заедно сме го развивали.

Пред нас, днешните граждани на Шумен, стои задачата да продължим започнатото с добро така, че градът да е привлекателно и достойно място за живот и работа на децата и внуците ни. Ние сме длъжни да научим наследниците си да обичат родния дом, семейството и приятелите си. Длъжни сме да им покажем как да бъдат стопани на града ни и как да опазят изграденото с много труд и желание.

Пожелавам на всички ни здраве, упоритост и убеденост в постигане на мечтите ни за нашия град, за Шумен!