Победители и отлично представили се шуменски ученици на националните ученически олимпиади представиха постиженията си през учебната 2022 – 2023 година на среща с кмета на Шумен Любомир Христов. 45 момчета и момичета от ППМГ "Нанчо Попович" се завърнаха с медали, дипломи и грамоти от участията си в Националните кръгове на олимпиадите по информатика, география и икономика, физика, лингвистика, техническо чертане, информационни технологии и гражданско образование, съобщиха от Община Шумен.

8 от тях се класираха на първо, второ и трето място, а останалите, макар и извън тройката, показват отлични резултати в най-значимите ученически състезания у нас.

Срещата се проведе в зала 363 на Общината. В нея участваха директорката на училището Вилиола Любенова и преподаватели по различните дисциплини, които помагат на своите възпитаници да се представят достойно и да прославят училището и града си.

С най-високи резултати е Даниел Койнов от 10 клас, който завоюва първо място в групата си на Националната олимпиада по физика и трето място – на Националната олимпиада по информатика. Трета в групата си в Националната олимпиада по информатика е и Симона Христова от 9 клас. От години учениците от шуменската математическа гимназия се класират на призовите места в олимпиадите и състезанията по информатика. Общо 16 ученици от 9, 10, 11 и 12 клас на ППМГ "Нанчо Попович“, подготвени от техните ръководители Бисерка Йовчева и Димитър Добрев, участваха в Националната олимпиада по информатика през март в София и постигнаха много добри и отлични резултати.

Техническото чертане е другата дисциплина, в която шуменската математическа гимназия традиционно дава много добра подготовка. 11 са учениците в челните позиции на олимпиадата през април тази година в София. Марио Нейков от 8 клас се класира първи в първата състезателна група на Националната олимпиада по техническо чертане, постигайки максималния брой точки. Веднага след него, на второ място, само с една точка разлика се нареждат Лъчезар Колев и Евгени Маринов.

Първа във втората състезателна група на Националната олимпиада по техническо чертане е Александра Василева от 12 клас, а на второ място след нея е Александра Янева от 10 клас. Александра Василева и Елизабет Красимирова се отличиха и като лауреати на олимпиадата, а това означава, че специално за тях МОН ще отпусне по 1 допълнителна бройка за университетите, в които двете момичета желаят да продължат своето образование.

Поздравления за отличното им представяне получиха и участниците във финалните кръгове на олимпиадите по география и икон