Днес Кметът на Казанлък посрещна в сградата на Общината девет чуждестранни делегации от побратимени градове, предаде репорер на "Фокус". Делегатите са от Сентерблен (Франция), Димотика (Гърция), Дзинан (Китай), Джунгнанг-гу (Южна Корея), Кацаго Сан Мартино (Италия), Верия (Гърция), Кочани (Северна Македония), Надканижа (Унгария) и Ломжа (Полша).

Галина Стоянова приветства топло специалните гости, отдели време да представи своя екип, да припомни историята на побратимяването с всеки един от градовете и даде възможност всяка от делегациите да представи своите характерни дейности, с които могат да бъдат полезни взаимно.

По време на срещата бе подписан меморандум за взаимен обмен с китайския Дзинан, с който има много добра практика за обмен на бизнес делегации.

Най-дългогодишно е приятелството между Казанлък и унгарския град Надканижа. То е установено в началото на 70-те години. И в двата града има улици, кръстени на града-побратим. В Надканижа има парк с казанлъшки рози.

Следва партньорството с френския град Сент Ерблен, което започва с първи контакти още през 1974 г.

Старо е сътрудничеството, от 1982 г., и с местната администрация на Верия, Гърция.

В Джунгнанг-гу, Южна Корея, с който сближаването е сравнително отскоро има проект за макет на Тракийската гробница в техен парк.

Участниците в срещата споделиха прекрасни впечатления от гостуването в Казанлък, набелязаха нови възможности за взаимна обмяна на опит.

Кметът Галина Стоянова благодари и пожела незабравими емоции в Празника на розата 2023 в Казанлък. Тя отбеляза, че след пандемията, това е най-силното и пълно присъствие на гости от побратимени градове.

Участниците в срещата заедно посетиха церемонията по награждаване на 12-то издание на Фестивала на виното Розе, организирано от семейство Дундакови. Тази година церемонията е със специалното участие на Негово превъзходителство Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.

Рени АТАНАСОВА