Кметът на София Йорданка Фандъкова посети организирана от фестивала "Фотофабрика“ изложба на забележителната българска майсторка на ​​​​обектива – Лоте Михайлова, съобщиха от Столична община. През последните 10 години "Фотофабрика“ е част от Календара на културните събития на Столична община и е представила творчеството на редица чуждестранни и български фотографи.

Йорданка Фандъкова разгледа черно-белите снимки в Софийската градска художествена галерия и разговаря с фотографиите Иван Пастухов и Николай Давидов. На събитието присъства и сина на Лоте Михайлова. Изложбата ще остане в Софийската градска художествена галерия до 14 май.

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 година в Перник. Работила е като фотограф във фото отдела на Столична община, в "Българска кинематография“, в Студия за игрални филми "Бояна“. Била е фотограф и фото редактор на редакция "Художествена фотография“ в отдел "Интерфото“ на Агенция София Прес.

Лоте Михайлова има над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 година.