Официално беше открит планетариумът към Астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и директорът на обсерваторията Агоп Узунбохосян, предаде репортер на "Фокус".

Част от лентата Ерол Мюмюн връчи на Мария Златева, сестра на покойния Славей Златев, чието име носи астрономическата обсерватория.

"Изключително съм щастлив, че ние като Община имаме значителен принос този Планетариум да бъда факт", каза кметът Ерол Мюмюн. Той благодари на областния управител, за това, че когато става въпрос за интереса на хората, местната власт и държавата са заедно.

"Нашето желание е Кърджали да се развива, да стане град, в който всеки да изпитва удовлетворение от това, че е негов жител", подчерта Мюмюн.

"Вярвам, че Планетариумът ще се превърне в търсена атракция за посетителите на града ни, ще се впише достойно сред останалите забележителности и привлекателни места за посещение в нашия регион", добави Ерол Мюмюн.

На младите хора той пожела да гледат към звездите, към необятния Космос, да мечтаят и да преследват мечтите си.

"Мотивът ни този Планетариум да се случи са успехите на нашите деца. Млади хора като Атанас Митрев и Джелил Руфат, които са медалисти от международни и национални олимпиади по астрономия", каза още кметът на Кърджали.

"Този Планетариум е плод на тригодишната работа на екипа на обсерваторията и експертите от община Кърджали. Планетариумът е тайнство и приказка", каза директорът на Астрономическата обсерватория "Славей Златев“ Агоп Узунбохосян.

Приветствия по повод официалното откриване на Планетариума поднесоха проф. Евгени Семков, директор на института по астрономия към БАН, областният управител Никола Чанев, началникът на РУО –Кърджали Ангелина Костова, представител на фирмата-изпълнител на проекта.

Сред официалните гости на откриването бяха заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, директори на културни институции и училища, Мария Златева, сестра на покойния Славей Златев, чието име носи астрономическата обсерватория в Кърджали, ученици.

Възпитаници на СУ "Владимир Димитров – Майстора“ поздравиха с музикални изпълнения присъстващите на събитието.

Планетариумът към обсерваторията е резултат от финансиране по Националната програма "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“. Изграден е седем метров купол с уникална за страната надуваема конструкция, без да е нарушена архитектурата на сградата. Проектът се реализира с допълнителна решаваща финансова подкрепа от Община Кърджали.