Ние се ориентираме главно по цифровите показатели, която ще ни донесе информация за това какъв туристически данък е платен. По време на сезона могат да се чуят различни мнения – за едни сезонът е силен, за други не чак толкова. Това каза пред представителите медиите кметът на Община Банско Стойчо Баненски, предаде репортер на "Фокус“.

Той заяви, че има усещане, че отминалия зимен сезон е бил успешен за Община Банско, благодарение на добрите зимни условия и положените усилия от концесионера за това да има хубави и добре поддържани писти.

"Сезонът беше успешен. Проведохме кръг от Световната купа. Стартовете във втория ден бяха отложени, заради недобри метеорологични условия, но като цяло се справихме с организацията. Не може да влияем на метеорологичните условия. По-добре е когато завали по-рано сняг и се създаде атмосфера по време на коледните празници. Не винаги се получава така, свикнали сме с това. Надяваме се, че всеки ще отчете тези предизвикателства и ще ориентира така бизнеса си, че той да е успешен. Не е работа на Общината да се меси пряко в бизнеса ценово или по друг начин, така че да пречи на конкурентоспособността. Туризмът е много гъвкав и интересен бизнес, затова се надявам, че всеки ще направи така, че да намери своя начин да е по-печеливш и успешен“, коментира той.

Кметът на Банско отбеляза, че от общината са провели няколко гостувания на общини, които също се занимават с развитието на зимен туризъм.

"Посетихме Световна купа по ски скок в Закопане, където беше доста студено и зимата беше благоприятна за провеждане на състезанията. Направи ни впечатление освен ски скоковете и това, че наистина е развит хотелиерския бизнес и заведенията. Ако времето не е подходящо за провеждане на състезания – има къде хората да отидат и да се забавляват. Естествено, там има много други неща, което видяхме като например как се използва геотермалната енергия, минералната вода. Имаме много да учим и да ги догодим“, коментира Баненски.

Той допълни, че са били и в Кранска гора, където на 8 март е трябвало да има Световна купа по ски, но сезонът бил приключил, защото две седмици по-рано, макар пистите да са били подготвени, постоянното е имало валежи от дъжд, което е направило невъзможно провеждането на състезанията.

По думите му всичко това е индикация, че трябва да се мислим в посока на това Банско да се превърне в целогодишен курорт. "Така ще компенсираме аномалиите в природата и неблагоприятните атмосферни условия. Летният туризъм през последните години знаете, че доста добре се развива и то благодарение на това, че ние сме в подножието на Пирин. Това е една перла, която хората познават. Естествено, в последно време хората започнаха да живеят по-здравословно и да посещават планината. Ние имаме тази даденост като база, която просто трябва да развием и да я направим достъпна за повече туристи“, коментира кметът на Банско.

Баненски отбеляза, че туристите ценят Банско, заради всичко, което е постигнато през годините, включително и по отношение на инфраструктурата.

"Не спираме да полагаме усилия и за подобряване начина на живот чрез подобряване на базовата инфраструктура – улици, спортни съоръжения, детски площадки. Имаме амбициозна програма и се надявам че Банско ще продължи да се развива. Това е важно и за инвеститорите, защото те инвестират на места, където виждат че има развитие. Винаги във времето, всеки един, който е бил на мое място е, с подкрепата на ОбС, е имал за цел да се развива Банско. Сега ще довършваме улица Пирин, която е основна пешеходна зона и най-известната ни улица, улица "Захари Стоянов“, улица "Солун“, в Добринище основни улици, в селата имаме сериозни инвестиционна програма, селата ни също много добре се развиват“, уточни той.

От думите му стана ясно, че в Банско има и добре развит селски туризъм. Кметът съобщи, че дори вчера в село Обидим се е провела първата сватба от 30 години насам.

По отношение на възможностите да се осигурят зони за къмпингуване и кемпери, кметът Баненски каза, че е необходимо да има нужните предпоставки, сред които по-големи името с локация, която да е интересна.

"Лятото те искат да са на първа линия на морето, ако идват в планината – искат да са до кабинката, но нямаме такива имоти. Ако някой в частен план намери такава възможност, ние ще го подкрепим. Общината не може да е основен инвеститор във всички такива начинания. Напротив. Ние трябва да създадем една предпоставка бизнеса да работи спокойно и необезпокоявано и всички идеи, които са смислени и могат да допринесат за развитието на Банско, ние да ги подкрепим“, поясни кметът на Банско.

Баненски отбеляза, че и имотния пазар доста се е променил в последно време, като част от недостроените сгради са започнали да се строят отново.

"Във времето много ни дразниха недостроените сгради и недовършени. Нещата се промениха, това също ще промени облика на града. Всичко си има своето обяснение – цените на недвижимите имоти много се промениха и тази истерия, която обхвана големите градове, вече се пренесе и в Банско и това помогна на хората да ги довършват“, поясни той.