Навръх празника на Дидимотика на 18 януари - Свети Атанасий, закрилник на гръцкия град, кметът на Казанлък Галина Стоянова и кметът на община Дидимотика, Гърция Ромилос Хаджияноглу подписаха окончателен меморандум за побратимяване на гръцка земя. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от местната администрация. Кметът Галина Стоянова отправи поздрав към жителите на побратимения град.

"Здраве, много сили и успех, за да пребъдва Вашия град!“. Тя благодари за поканата в този ден да подпишат Меморандума за побратимяване в Дидимотика. "Ние вече сме приятелски градове, имаме общи събития и празници, които празнуваме заедно.“, посочи тя. "За да узаконим нашето приятелство днес трябва да благодарим преди всичко на техни превъзходителства митрополита на Дидимотика Дамаскин и на Старозагорския митрополит Дядо Киприан.“, отбеляза Галина Стоянова. "Те благословиха нашето желание двата града да бъдат побратими.“, разказа тя. "Нека това побратимяване донесе на жителите на Дидимотика и Казанлък много успехи!“, пожела кметът на Казанлък. Тя увери новите побратими, че са добре дошли в Казанлък.

През месец септември 2021 година побратимяването бе скрепено с подписите на кметовете в Казанлък. Тогава Галина Стоянова определи датата като "знаменателна за двете общини“. Официалните срещи в тази посока започнаха още през ноември 2019 година, но бяха забавени заради пандемичната 2020 г. Решението за сближаване и обмен между двете общини бе гласувано от Общински съвет – Казанлък на 28.03.2019 г. В него се посочва, че Дидимотика е неголям град в Беломорска Тракия, Североизточна Гърция с население от 8 799 души и е център на Димотишката, Ориестиадска и Софлийска епархия на Гръцката православна църква.

Подписаният меморандум за разбирателство и сътрудничество определя различни сфери на обмен като култура, туризъм, търговия, образование, розопроизводство и други, от взаимен интерес. От гръцка страна подчертаха богатото културно наследство, което трябва да бъде опознавано по света.

Рени АТАНАСОВА