Вчера кметът на "Западен" Тони Стойчева беше на място пред УМБАЛ "Пълмед" и спря унищожаване на здрав орех (той е защитен от закона), който се намира в общинска публична собственост, отдадена под наем на фирма "Булфарма", съобщиха от районното кметство.

И уточниха:

"Преди две седмици имаше аналогичен случай в същия парцел. По закон всяко дърво на територията на район "Западен" може да бъде отстранено само със заповед на кмета на района или кмета на Пловдив. На базата на тези документи служители на ОП "Градини и паркове" могат да извършват съответните действия. 

В настоящия казус става въпрос за две нарушения на действащото законодателство. От една страна, Тони Стойчева е отправила питане към ръководителя на екипа от общинското предприятие къде е заповедта за отрязване на ореха, той не е представил такава и е отказал да говори с нея, след като тя заяви, че ще извика полиция.

Каква е предисторията на въпросния имот? Миналата година той беше даден на "Булфарма" за 10 години срещу символичен наем от 2000 лв. Мнозинство в ОбС Пловдив подкрепи предложението на тогавашния кмет Здравко Димитров.

Инвестиционното намерение на фирмата е да изгради частен паркинг за нуждите на УМБАЛ "Пълмед". Кметът на "Западен" задава въпроса защо се използва ресурс на ОП "Градини и паркове" при положение, че в момента имотът се стопанисва от частна фирма, а едновременно към общинското предприятие има подадени много сигнали за изчистване изсъхнали клони и дървета в обществените паркове и междублокови пространства, които не са обработени. Ежедневно продължават да постъпват и нови сигнали от граждани, касаещи зелената система на района. 

Преди две седмици кметът на "Западен" входира в местния парламент предложение за прекратяване на договора за наем с фирма "Булфарма", която иска да изгради паркинг пред болница "Пълмед". В него кметът посочва редица мотиви за нищожността му и че той не защитава интереса на гражданите заради огромния дефицит на паркоместа в старата част на "Западен".

Според Стойчева не е добре имотът да се отдава дългосрочно на частна фирма предвид спешната необходимост от проектиране на разширяването на бул. "Пещерско шосе", за да се нормализира пътният трафик в тази важна артерия, която е и входно-изходна точка на Пловдив. Тя се надява общинските съветници този път да гласуват внесеното предложение по съвест и в полза на хората.

Паралелно върви подписка за прекратяване на договора по инициатива на граждани, които живеят в района. Кметът апелира да се спазват законите и наредбите и заяви, че няма да толерира никакви нарушения.