Десетки градове в България са такива, но само на карта. Населението на страната ни изчезва. Най-силно това се усеща във Видинско, където живеят малко под 76 хиляди души. Това е и най-малката област в България след резултатите от последното преброяване. В едно от селата там, кмет забрани на хората да умират, за да се справи с демографската криза, предава NOVA

Върбово. Село във видинската община Чупрене. Гледката на красивата природа около него оставя всеки без дъх, но през последните години хората там ги няма и къщите са много повече от жителите.

"Няма никой нагоре, ние сме само. Тук има едни хора от София, които са тук вече, тук отдолу няма. На площада сме само ние и някъде тук там да има хора“, твърди Борислав Динков, жител на село Върбово.

В населеното място живеят толкова хора, колкото в един малък блок в столицата или около 60 души. Средната им възраст е 70 години. Някога в селото живеели над 1500 души, училището било пълно, имали дори и кино.

"До седми клас е имало деца. Моя набор сме били 19 деца в клас, а сега е запустяло и няма нищо“, разказва Борислав.

Преди години в къщите се чувало говор, в стаите светело, а по улиците играели деца. Сега са запустели, в тях има бурени вместо семейства и от домовете се показват само катинарите.

В област Видин има населено място в което живее само с един жител. 90 от селата са под 200 души. А в цялата община Бойница, която е и най-малката живеят около 780 мъже и жени. Във Върбово животните често запълват липсата на хора. В техните очи местните виждат своите близки, които не са до тях.

Кметският наместник забранил на хората в селото да умират.

"От както съм наместник само двама души съм изпратил и донякъде се гордея с това, колкото по-малко, толкова по-добре. Но станаха много хора в преклонна възраст и ще намалеем още в близките години. Не ги допускаме "горе", да си стоят вкъщи“, категоричен е Младен Георгиев, кметски наместник на селото.

След десет години, малкото останали жители на Върбово прогнозират, че в селото няма да остане почти никой.