Вместо бюджет, Община Благоевград ще предложи на вниманието на благоевградчани финансов разчет за плануваните капиталови разходи за 2023 г., стана ясно по време на пресконференция на общинския кмет Илко Стоянов, предаде репортер на "Фокус“.

По думите му докато не бъде приет националния бюджет, общините също не могат да приемат своите такива, което налага да се работи в друга посока, а именно усвояване на капиталови средства.

"Община Благоевград ще качи прогнозите си за финансови разчети. Това не е бюджет в буквалния смисъл на думата. Там ще се видят разчетите, които предвиждаме за тази година. През следващата седмица хората, които са граждани ще могат да изразят становище по тази тема. Това не е точно бюджет, но искам да е ясно как ще се харчат парите. Искам обществеността да знае какво планираме като изразходване на средства. Да се получи диалог с жителите на община Благоевград“, каза още той.

Илко Стоянов посочи, че въпросният финансов разчет ще бъде подложен на гласуване от страна на Общински съвет Благоевград около 10 март, за когато се предвижда провеждането на извънредно заседание на местния парламент.

Сред основните обекти, които са заложени в капиталовите разходи са:

- довършване на покрития пазар;

- разширяване на гробищния парк на Благоевград;

- поставяне на осветление по Главен път Е-79 от Антените до квартал "Струмско“;

- поставяне на изцяло нова пътна маркировка.

По отношение на покрития пазар, кметът Стоянов коментира, че строителството е в напреднала фаза, като вече се оформя едно изцяло ново площадно пространство.

"Тоест там предвиждаме място, където освен пазара, привечер хората да могат да бъдат в този район, предвид на това, че ще се изгражда и църква. Там ще се оформи зона за отдих. Мисля, че ще се получи едно добро място. Приключим ли делата за другата страна на реката, предвиждаме изграждане на пешеходен мост и изцяло нова зелена зона. Опитваме се да усвоим цялото пространство по най – добрия начин. Имаме цялостна визия“, посочи Стоянов.