Липса на достатъчно техника за справяне с последствията от обилния снеговалеж през уикенда е основната причина кметът на Горна Оряховица да обяви частично бедствено положение в общината. Градоначалникът Николай Рашков обобщи за "Фокус“, че няма и достатъчно персонал.

"Техниката, с която разполага общинското предприятие не е достатъчна и предвид това, че 10 души са ангажирани като шофьори, те нямат възможност да покрият 24-часов режим на работа. За да се справим с всичко това, трябваше наистина да имаме помощ от гражданите. Хората имат достатъчно техника, отзоваха се, бяха страхотни. Снощи на места се работеше до 22:00 часа, но това не е достатъчно“, допълни Рашков.

Към момента в Горнооряховска община все още има населени места без ток. Това са селата Крушето, Стрелец, Паисий и Върбица, като частични проблеми има в Поликраище и Драганово.

Разчистването на клони в общинския център е започнало непосредствено след спирането на снеговалежа. Включили са се и експерти.

"Успяхме да отстраним цели камиони с дървен материал“, каза още кметът.

Най-сложно, по думите му, е било положението по пътя към село Драганово, където е имало доста закъсали автомобили.

"Големите ни притеснения бяха свързани с това, че ние не знаехме дали има хора в тях. Вечерта беше пагубно. Затова лично аз отидох на място, но пробих до някъде. АПИ дойдоха с техника, но и те не успяха. Всичко това го оставихме за следващия ден. Полицаи спираха движението от двете страни. В тези коли не е имало хора, в това ни увериха органите на реда, но ние имахме готовност, ако в колите имаше хора да изкараме танковете. Сектор СОТ  към РД "ПБЗН“ бяха готови да реагират“, категоричен бе Николай Рашков.