В първия ден на общностния фестивал "48 ч. Варуша юг“ клуб ТаМ организира първото от станалите прочути партита в новото си пространство. Началото е в 20:30 ч., а зад пулта застава DJ Emil doesn’t drive. Зад артистичния псевдоним се крие арх. Емил Ангелов, който е половинката от архитектурното дуо AI Atelier, автори на проекта за обновяване на бившия Клуб на дейците на културата.

Както всички музикални събития по време на фестивала и откриващото парти ще продължи до 23:00 ч., след което желаещите да танцуват са поканени в клуб Мелон.

В събота (20 август) ТаМ отваря врати в 9:30 ч. за творческа работилница за зийн на тема "Поглед към Варуша юг“. Зийновете най-често са малки, ръчно изработени книжки, които съдържат фотографии, рисунки, колажи, поезия, размисли и други. Водещ на работилницата е художникът на комикси Милена Симеонова, а за записване е нужно да се попълни кратка форма. Това е втора зийн работилница, като първата се проведе в Регионална библиотека "П. Р. Славейков“.

Изработените през юни книжки, вдъхновени от темата "Спомени от Варуша юг“, ще могат да се разгледат в Музея на архитектурата, който е една от основните локации на фестивала.

Изложби на художниците Невена Екимова и Михаил Михайлов ще посрещат посетителите от 18:00 ч. Невена е петият артист, който се включва в резидентната програма на ТаМ "Бъдеще за КДК“, подкрепена от Национален фонд “Kултура".

Художничката ще подреди в обновеното пространство скулптури, пресъздаващи духа на културните дейци. На витрината на ул.Велчо Джамджията 16 като част от инициативата "1m² изкуство“ авторът на българския павилион на Венецианското биенале, Михаил Михайлов, ще покаже видео творбата си " Just Keep On Going". Двете събития са част от богата изложбена програма, представена в Музея на архитектурата, на плажа на Янтра и в галериите Heerz Tooya и Narrativa.

В неделя (21 август) дворът на ТаМ се превръща в базар за любими вещи, които си търсят нови собственици. Love It Forward е второто събитие, в което всеки може да предложи или да намери любопитни предмети, дрехи, бижута, книги, постери, декорации. Началото е в 10:00 ч.

Екипът на клуб ТаМ допринася за организацията на събитията и в другите локации на фестивала – плажа на река Янтра, Музея на архитектурата, сцена Пиколо, сцената с глухарчетата, и ще вземе участие в дискусията за бъдещето на квартала "Инструменти за квартално обновяване“. Обществения диалог ще се проведе в неделя от 10:00 ч. в Музея на архитектурата. Цялата програма и карта на фестивал "48 ч. Варуша юг“ може да се разгледа тук.

ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за култура и социални събития във Велико Търново. Вече десет години организацията представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели.

През 2021 г. клубът се премести в изоставената сградата на бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново. След една година ремонт помещенията на приземния етаж са готови отново да посрещат посетители. Кампанията за обживяване на мястото "Бъдеще за КДК“ вече две години обединява хората в квартала, артисти, културни мениджъри и общественици. Над 50 000 лв., предимно от дарения, бяха вложени в обновяване на пространството.