Клисурският манастир  е домакин на открит урок "Среща с думите“, предаде репортер на "Фокус“. Това е  четвъртият открит урок с учениците от Средно училище "Св. св. Кирил и Методий“ – Брегово, каза директорът на учебното заведение Илиана Кръстева.

Поредицата от нетрадиционни уроци е по идея на проф. Венелин Терзиев, който организира за децата едно пътешествие в света на думите и тяхното значение, помага им да открият смисъл в човешкото съществуване и да дадат воля на мечтите си. Чрез  нетрадиционни уроци и среща организаторите търсят отговори на незададени въпроси, допълни той. В срещата ще участват ученици от 1-ви до 4-и клас, като освен от Брегово на открития урок в светата обител път ще присъстват и деца от няколко други училища. Всички ще получат и по една книжка като подарък.

В програмата е предвидено участие на писателя Тони Теллалов и архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия и игумен на Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий“.

Децата  ще видят и разгледат Клисурския манастир, който представлява комплекс от две църкви, три големи битови сгради, голямо стопанство, магерница, собствена ферма, в която се отглеждат домашни животни и всичко това в отлично поддържан вътрешен двор. Манастирът е четвъртия по големина в България и е действащ женски манастир, в който през 2007 година са се заселили 6 монахини.

В манастира е уреден музея, съхраняващ църковната история на Видинската епархия. Децата ще се докоснат до ценни експонати от историята на българската държава и българското духовенство. Тук се съхраняват и вещи на първия Български екзарх Антим I, който по-късно става първия български председател на Народното събрание, след Освобождението на България.

Идеята на проф. Терзиев и Илиана Кръстева е да се направят дванадесет открити урока, за да срещнат ученици и родители с известни и талантливи личности, които да разкажат за своя живот, работа и постиженията си .

Всички открити уроци се организират с благословията на Видинския митрополит Даниил, под патронажа и със съдействието на кмета на община Брегово Илиян Бърсанов. 

Изнесеният урок "Среща с думите“ ще се проведе днес 19 април  в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий“.

Ирена Данаилова