По проект "Изследователско висше училище: Медицински университет – Плевен", Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие, финансиран чрез Националния план за възстановяване и устойчивост на България, е внедрена иновативна технология за регистрация и диагностициране на кожни новообразувания, използваща изкуствен интелект.

Специално обучен мултидисциплинарен екип от дерматолози и онкохирурзи започна работа с апарата FotoFinder ATBM Master - първата автоматизирана система за видеодерматоскопия на кожни новообразувания - на територията на УМБАЛ "Д-р Г. Странски" - Плевен, в Клиниката по Онкологична хирургия.

Ръководител на екипа е доц. д-р Ивелина Йорданова, катедра "Дерматология, Венерология и Алергология", а членове са: асистенти и докторанти от Катедра "Пропедевтика на хирургическите болести“ и Катедра "Дерматология, Венерология и Алергология“ на Факултет "Медицина“.

Целта на проекта е да бъде сравнена прецизността на лекаря с диагностичните възможности на технологията, използваща изкуствен интелект, при диагностицирането на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания.

За контрола учените ще използват хистологичния резултат (златен стандарт в диагностиката), получен след хирургичната ексцизия на кожните лезии. Целите, които преследва научният екип по проекта са: внедряване на този нов и модерен диагностичен метод в ежедневната практика, да се обучи млад екип за работа с тази апаратура и повишаване на професионалната квалификация на младите учени.

FotoFinder ATBM Master е нов медицински апарат от най-висок клас, който предоставя възможност за визуализация, диагностициране и регистрация на доброкачествени и злокачествени кожни новообразувания, при пациенти изложени на риск от развитие на рак на кожата. Този нов диагностичен метод е неинвазивен, безболезнен и напълно безопасен (не се прилагат никакви радиационни методи върху човешкото тяло). Апаратурата позволява визуализация на минимум 80% от кожната повърхност (от главата до петите) при това само за няколко минути. Освен визуализация, апаратът дава възможност за заснемане и документация на всички кожни образувания, като създава триизмерна карта на кожата, т.нар. “Total body mapping".

Допълнително апаратурата позволява да се направи дигитална видео-дерматоскопия на всяка отделна бенка, доброкачествено или злокачествено кожно образувание, чрез създаване на множество поляризирани и неполяризирани микроизображения, с оптично увеличение до 140 пъти, с изключително високока-чествен и ясен образ. По този начин се визуализират всички дълбоки структури в изследваната лезия – кръвоносни съдове, пигментация, и техните характеристики.

Доц. д-р Ивелина Йорданова коментира характеристиките на апаратурата: "Друго предимство на апаратурата е експертният модул в системата FotoFinder ATBM Master, използващ т.нар. "Convolutional Neural Network (CNN)“ алгоритъм за "Artificial intelligence (AI)-Score“, който извършва задълбочен анализ на регистрираните при пациента лезии, базиращ се на сравнение с изображения на злокачествени тумори на кожата (меланом, базалноклетъчен карцином, лентиго малигна, плоскоклетъчен карцином, актинична кератоза).

Тази високоиновативна апаратура позволява да бъдат диагностицирани злокачествените кожни заболявания възможно най-рано, преди да станат опасни за живота, както и да бъдат премахнати навреме. Благодарение на специалния софтуер за анализ, използващ изкуствен интелект, системата FotoFinder ATBM Master поз-волява да бъде направен сравнителен анализ на промените настъпили във вре-мето, чрез проследяване на пациентите един или два пъти годишно, а в някои случаи и по-често".