"Клиника на открито" ще работи днес във Велико Търново. Домакин на традиционната вече инициатива на Регионалната здравна инспекция в старата столица ще е един от парковете в града, предаде кореспондент на "Фокус". Тя е част от общинската програма "Здрави деца в здрави семейства", а пролетният дял е посветен на превенцията на хроничните незаразни болести /сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване/, Световния ден на движението - 10 май, Международния ден на медицинските сестри – 12 май, Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, Европейския ден за борба със затлъстяването – 19 май и Световния ден без тютюнев дим – 31 май.

В импровизираните кабинети студенти и здравни експерти от старата столица ще осъществяват различни дейности, сред които: измерване на ръст, тегло и определяне на индекс на телесната маса; измерване на кръвно налягане; измерване на кръвна захар; изследване на дишането със спирометър; консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН;

Доброволци ще раздават и здравно-образователни материали.

Инициативата ще се случи в източната част на централната алея (зад ДНА) в парк "Марно поле". Клиниката на открито ще работи от 10:00 до 12:00 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА