Климатична екопътека откриват в парк "Света гора“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Първата разходка по нея ще се случи днес, като в нея може да се включи всеки, който се интересува от природата и нейното опазване. Климатичната екопътека е малко по-дълга от километър и е посветена на урбанизираните територии. В неделното събитие еколози ще проведат беседи с присъстващите, ще им разкажат за градския топлинен остров, за емисиите на въглероден диоксид и климатичните промени.

Дейността по проекта се организира в партньорство с TarnovoRuns, с финансовата подкрепа на проект "Game over? Do not let climate change end the game", изпълняван в България от Българска фондация Биоразнообразие и с подкрепата на програма DEAR (Development Education Awareness Raising) към Европейската комисия.

"Ще покажем примери от района, ще приведем научни доказателства, ще обясним процеси, ще представим решения и вдъхновяващи постижения, за да може всеки да погледне заобикалящата го среда през призмата на климатичните промени и да усети необходимостта от природосъобразност на ежедневните си навици", посочват организаторите.

Началният час за тръгване е 14:30 часа, а сборният пункт ХГ "Борис Денев“.