Положиха клетва военнослужещите от новото военно формирование 57 260 в Ловеч, което се намира в местността Гуровото. Това стана на 9 ноември 2022 г. с тържествен военен ритуал на плаца, пред официални лица и много граждани, съобщиха от Община Ловеч.

Командирът на Командване за логистична поддръжка – София, бригаден генерал Тодор Тодоров прие тържествения строй. Отец Кънчо Кабадийски отправи молитва за здраве и благополучие и освети със светена вода войнския строй.

Новоназначените 44 военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат честно на българския народ, да спазват конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили и храбро да защитават целостта и независимостта на Република България.

Съставът е назначен след спечелен конкурс за военно формирование 57 260 - Ловеч, което е част от военно формирование 48 940 – Бургас. Към тях има и 14 военнослужащи, които са по Закона за резерва и са първа смяна на срочна служба в доброволния резерв. На същата територия функционира и досегашното военно формирование 24 480 с началник подполковник Теодоси Томанов.

В своето поздравление кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова благодари за запазения войнски дух на града.

"След 17 години тишина и липса на войнска клетва в поделението днес се случва този вълнуващ момент – да отворим вратите на ново формирование. Клетвата не е просто обещание. Тя е слово на чест и дълг. Това е особено важно в днешния момент, когато на 300 км от границата ни текат реални военни действия“, каза Корнелия Маринова. Кметът благодари на всички офицери от Ловешкия гарнизон, на подполковник Теодоси Томанов, както и специално на генерал-майор Красимир Кънев за усилията му да се финализира работата по новото формирование.

Областният управител инж. Светослав Славчев в поздравлението си посочи, че днешният ще остане незабравим в паметта на новите кадрови войници и на техните близки. Поздравление отправи и бригаден генерал Тодор Тодоров, като пожела: "Скъпи воини, бъдете здрави, успешни и верни на думите, които изрекохте и превърнете клетвените слова в свои дела.“

Церемонията премина с участието на Представителния Общински духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Ритуалът бе наблюдаван от много роднини, близки и приятели на военнослужещите. Имаше и групи от стари набори, които се възползваха от обявените "Отворени врати“ и си бяха организирали срещи. След това всички желаещи разгледаха уникалния музей "Въоръжение и техника“ и изложбата "Бойни припаси“.