Продължават дните на среща с таланти и класическата музика на света, тази година с акцент славянската музика, в Седмицата на камерната музика "Константин Илиев" в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Клавирният концерт на Иван Янъков се превърна в едно вълнуващо преживяване във втората концертна вечер и съвсем заслужено завърши с бис.

Пианистът, който концертира на четири континента, долетя от далечна Джакарта специално за Седмицата в добруджанския град. Той представи творби на Цезар Франк, Йозеф Хайдн, Фредерик Шопен, Николай Капустин, Сергей Рахманинов и Добринка Табакова, пловдивчанка, която сега живее в Лондон и е представител на съвременното поколение композитори. Нейната пиеса "Ноктюрно" поднесе истинско удоволствие в изпълнение на талантливия пианист. Тя е част от новия му проект, представящ композитори, които лично познава - "Хората, които срещнах". Иван Янъков обеща новият проект да бъде представен догодина и в Добрич.

Пианистът благодари за честта добричани да бъдат негова публика, а тя му благодари, че я направи част от музикалния свят, заедно с публиката на световни столици на класическата музика, като Ню Йорк, Лондон, Париж, Окинава, Хонконг и др.

Иван Янъков подари незабравимо преживяване и на възпитаници на Иновативно училище "Димитър Талев" в Добрич. Благодарение на техния преподавател Иванка Михайлова, те преживяха красотата на изкуството в срещата си с виртуозния пианист.

Тази вечер е концертът на Струнен квартет "Филхармоника“. В програмата са включени творби на Милчо Левиев и Антонин Дворжак. Утре вечер е Камерният концерт на Стоимен Пеев – цигулка, Атанас Кръстев – виолончело, Мартина Табакова – пиано. В програмата творби на Бедржих Сметана, Людомир Ружицки и Панчо Владигеров. Всички концерти са с начален час 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова".

Жулиета НИКОЛОВА