Един от най-обичаните киноактьори – Любен Чаталов, в неделя посади свое липово дърво в Алеята на златните липи в Стара Загора и откри звездна плоча със своето име. Това съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. В събота Чаталов получи специалната награда "Златна липа“ за цялостен принос в киното по време на церемонията по откриване на 10-ия Международен кинофестивал "Златната липа“.

На брифинг актьорът с над 100 роли в киното и телевизията призна, че на младини е попаднал съвсем случайно в актьорската професия. По онова време Любен Чаталов учел за озеленител и изобщо нямал идея да се захване с актьорско майсторство. Съдбата обаче имала друго на ум както за него, така и за другото голямо име от 80-те години на българското кино – Иван Иванов. Любен и Иван започнали работа в метеорологичната служба на летището. Там, обаче, работел и техният приятел Слави, който няколко години кандидатствал във ВИТИЗ, но все не го приемали. От слушане на репетициите му, Иван Иванов и Любен Чаталов наизустили всички етюди. Накрая Слави ги навил да кандидатстват заедно с него, на шега. Минали първи кръг, минали втори, трети, четвърти кръг и все чакали да ги скъсат. "Все успокоявах Иван, че накрая ще видят, че за нищо не ставаме, и ще ни пуснат да си ходим“. Те, обаче, ги приемат. "Останахме да следваме, защото преценихме, че е по-добре да си студент, отколкото да работиш. Все щяха да видят, че за нищо не ставаме и да ни изгонят. Във втори курс обаче Иван Иванов засне "Всичко е любов“, аз пък заснех "Игра на любов“ и като тръгна… чак до днес…“.

Любен Чаталов е свързан с приятеля си от младежките години Иван Иванов и до днес. Иван се е оттеглил да живее на тихо в Панагюрище, а Любен Чаталов на около 30 километра от него в село Мирково, където живее и твори щастливо с поетесата Камелия Кондова.

Най-много Любен Чаталов се снима в киното през 80-те години. Тогава почти всеки втори филм, който излиза в България, е с негово участие, подчерта кинокритикът Людмила Дякова, главен редактор на списание "Кино“.

"Любо е от хората, които протягат ръка на младите режисьори. В последните години се снима в много късометражни филми на млади режисьори и като техен "мастър“, учител. За тях е удовоствие и шанс толкова известен актьор да се снима в работите им“, посочи Дякова.

Заедно с Иван Иванов, Любен Чаталов е от малкото актьори в България, които предпочитат да се снимат в киното, отколкото да играят на театралната сцена.

"Не съм имал време да мисля за театър. Винаги съм бил толкова зает, че се чудя кога съм успял да се оженя, че и деца да имам“, отговори с неизменното си чувство за хумор Любен Чаталов.

"Цял живот режисьорите все по планините ме водиха, рядко имам градски филми“, каза още Любен Чаталов. Спомня си интересен факт от снимките на култовия филм "Лавина“ (1982) по романа на Блага Димитрова. Тогава алпинистът Христо Проданов си купува кола и му се пада номер на автомобила 8848 - без връзки, по случайност. Точно толкова е височината на връх Еверест – 8848 метра. Две години по-късно Проданов успява да покори Еверест, но на слизане замръзва и остава завинаги под първенеца на света.

Любен Чаталов продължава да се снима и днес и прави незабравими роли в съвременни филми като "Като за последно“ (2021), "Чичо Коледа“ (2022) и други.

Любен Чаталов е сред любимите актьори на режисьора Анри Кулев, който няма филм, в който да не му е поверил роля. Кулев отправи специален поздрав към Любен Чаталов, като го определи като един от най-великите актьори на България.

Носителят на специалната награда за цялостен принос в киното Любен Чаталов още помни снимките на филма "Илюзия“ (1980) с режисьор Людмил Стайков, тъй като те са правени край Стара Загора. Той благодари на организаторите на "Златната липа“ за наградата и обеща да идва редовно до Града на липите, за да се грижи за посаденото от него дръвче.

Специален поздрав за Любен Чаталов отправиха талантливите деца от вокална група "Траяна глас“, които по време на пресконференцията изпълниха по уникален начин два от големите хитове на АББА.

Рени АТАНАСОВА