Добруджанският град не прави изключение от тенденциите в страната на рязко поскъпване на някои стоки. Така е и с краставиците, показва репортерска проверка на "Фокус". Независимо дали в търговски обект от типа магазин или на открит щанд на пазара, има поскъпване на тези зеленчуци.

Цените варират в широк спектър - на места килограм краставици се предлагат за 5,60 лв., другаде - за 6,99 лв., на трети места - за 7,50 или 7,80 лв. Според табелите, поставени от търговците, краставиците са родно производство. При доматите няма поскъпване и цените също варират в зависимост от страната на произход и сорта. Запазват се засега цените на пресните салатки, лук, репички и билки, като магданоз и копър. За около 4-5 лв. човек може да си закупи целия "букет" от необходими продукти за пролетна или както добруджанци я наричат още великденска салатка. Ако клиентите решат да добавят към нея и варени яйца, те излизат най-скъпият продукт, вече около 70 стотинки за средно голямо яйце. 

Леко поскъпване има и на рибния пазар в Добрич. Родна черноморска риба в момента липсва. Към края на другия месец се очакват прясна цаца и карагьоз от добруджанските рибари. Сега на този пазар се предлага черноморски кефал, внос от Турция. Наричат го още кралски кефал и килото му е между 9 и 10 лв. Малко по-евтин е гръцкият кефал, той е и с по-малки размери. С лев е поскъпнала замразената скумрия и се предлага за 8 лв. килото,  отново с лев - два е поскъпнала ципурата и се предлага за 20 лв. килограма. Замразените и бланширани едри скарди с глава и опашка остават на цена 36 лв. за килограм.

Черните миди от Каварненско обаче вече се продават за 5 лв. килограма, в топли дни се появяват на щандовете в рибните магазини, а добруджанци с носталгия си спомнят, че само преди година цената им беше 3 лв. и се търсеха много - родно производство и съвсем пресни. Запознати знаят, че това се проверява с леко почукване на черупката. Пресните миди реагират веднага и се затварят.  

Жулиета НИКОЛОВА