Международна конференция, посветена на противодействието на трансграничната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари, беше открита в Бургас, предаде репортер на "Фокус". В рамките на 3 дни представители на прокурорските институции в България, Азербайджан, Литва, Молдова, Румъния, Турция, Украйна и други ще обменят опит и добри практики при разследването и разкриването на престъпления с международен елемент.

Форумът бе открит от зам. главният прокурор Десислава Пиронева. "Идеята да се организира тази конференция се породи спонтанно, в резултат на професионалните разговори на представители на различните прокурорски структури от държавите от Централна, Източна Европа и от Азия, както и от професионалните структури от МВР на България. Обединява ни желанието да решим проблеми, които са общи за всички нас. Сядайки на една маса, поставяйки за обсъждане общите ни проблеми, свързани с киберпрестъпленията, международната престъпност, трансграничната престъпност, прането на пари, създаваме възможност да бъдат разрешени", посочи тя.

Сред представителите на българските институции на откриването бяха говорителят на Прокуратурата на Република България Сийка Милева, ръководителят на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров, ръководителят на Окръжна прокуратура - Бургас Георги Чинев, директорът на ОДМВР-Бургас ст. ком. Калоян Калоянов и зам. областният управител Мария Ценова.