Печенежки керамичен котел от XI век и горяло жилище от XIII век разкриха при археологически проучвания на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. От Историческия музей в железничарския град уточняват за "Фокус“, че през 2022-а разкопките са продължили около месец. Работата е екипа е била съсредоточена при Главна порта и Южното подградие на крепостта.

"Проучванията тази година бяха насочени предимно към интердисциплинарни изследвания. Взети са проби за археоботаничен анализ, чрез който може да се установяват видове дървесина, семена и други. В Подградието бяха открити още няколко ями от ХIII век, като особен интерес представлява една от ХI век, свързваща се с теорията, изказана преди няколко години, за присъствието на печенеги в района. Преди 2 години в ямата бе открита част от дръжка на керамичен котел. През този сезон бе открит напълно запазен целият керамичен котел“, разказват от Историческия музей.

От там припомнят и, че през миналата година при Главната порта бяха открити две каменни съоръжения – стена, за която се предполага, че е от периода на тракийското обитаване на крепостта, и кула от средновековния период. В Южното подградие бяха намерени нови средновековни структури – яма от ХI век и горяло жилище от ХIII век.

И през този се news pic 2
© ИМ - Горна Оряховица
зон в разкопките на Ряховец се включиха ученици от Горна Оряховица и Велико Търново. Част от младежите продължават работата си и в теренните издирвания в землището на село Първомайци. През следващите седмици проучванията ще продължат и в землището на Долна Оряховица с ученици от местното училище.

През пролетта на 2023 година във връзка със спечелен проект "Археологически разкази за горнооряховското минало“ Исторически музей – Горна Оряховица ще организира експозиция, която ще представи находките от последните три сезона на Ряховец, както и резултатите от проучванията на новооткрития некропол, намиращ се източно от крепостта.