Казусът с пасарелката над високоскоростната софийска жп линия стигна до кабинета на националния омбудсман Диана Ковачева. Въздушният мост разделя на две пловдивския квартал "Прослав", в който живеят 8000 души. Допълнителен проблем за живеещите е, че асансьорите на пасарелката не работят вече близо две години. 

Със сложния въпрос, който е извън компетенциите на местните власти, беше запознат експерт от екипа на Диана Ковачева. Екипът специалисти на националния омбудсман консултираха граждани в рамките на изнесената приемна, която се проведе в два поредни дни в Пловдив, предаде репортер на "Фокус"

Пешеходният надлез е единствената връзка между двете части на квартала. Неработещите асаньори изключително много влошава качеството на живот на жителите, особено на възрастните, трудноподвижните хора и майките с колички. Въпреки близостта на "Прослав" до Гребната база, която се ползва от целия град, жителите на квартала не могат да карат велосипед например там. 

След изграждането на високоскоростната жп линия от южната й страна са останали училището, читалището с библиотеката, църквата, поликлиниката, а от другата - банкоматите и супермаркетите, разказа председателката на сдружението.

Проблемът е от 2013 години, когато започна изграждането на високоскоростната жп линия. През всичките тези години са сезирани всички възможни институции, водени са дори съдебни дела. Експерт от кабинета на националния омбудсман обеща и те да направят нова проверка.

Повече във видеото.