Казанлък ще бъде домакин на Националната киноложка изложба за каракачански кучета, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя ще се проведе в събота, на 12 ноември, от 11:00 часа на терена за хвърляне на копие и диск към стадион "Севтополис". Ще има силно казанлъшко участие на опашати красавци. Организатор на събитието е Международната асоциация на каракачанското куче.

Красивите четириноги ще бъдат журирани по класове спрямо възрастта на кучето, както следва:

- бебе, от 3 до 6 месеца;

- подрастващи, от 6 до 9 месеца;

- млади, от 9 до 14 месеца;

- междинен, 14-24 месеца;

- открит, от 2 до 8 години;

- ветерани, над 8 години.

На изложбата ще бъдат отличени и най-добрите мъжко и женско куче, най-добра развъдна двойка и група на потомците. Желаещите да участват могат да го направят на място, в деня на изложбата от 09:30 до 10:30 часа.

Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа. Това куче е създадено за охрана на стада селскостопански животни от нападения на хищници и крадци, и защита на имуществото на собственика си. То не се колебае да влезе в схатка с вълци, или мечки, за да защити повереното му стадо, или пък собственика си, и семейството му. 

Съвременното Каракачанско куче се счита за потомък на кучетата на древните траки. Името си тази порода кучета дължи на номадите овцевъди – каракачани, пашували своите многохилядни стада по територията на Балканския полуостров.

Рени АТАНАСОВА