Международният форум с фокус българското розово масло и етеричните култури събра на една маса всички заинтересовани страни, съобщиха за "Фокус" от Община Казанлък. В рамките на два дни министри на правителството на България, членове на Европейския парламент, кметовете на френския Грас и българския Казанлък, служители на Европейската комисия, които се присъединяват към лидерите на ароматния сектор, за да обсъдят предизвикателствата пред индустрията на сектора и потенциалното въздействие на новото законодателство на Европейския съюз. Делегатите обсъждат как предстоящите законодателни промени в ЕС ще се отразят на парфюмерийния сектор, докато изследват област с изключителна красота, дълбоко вкоренена в развитието на селските райони и културното наследство на Европейския съюз.

В приветствието си към участниците в международната среща кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разказа предисторията за готвените промени на европейско ниво. "Научих за подготвяните промени в регламентите на ЕС на първи ноември от Кмета на Грас Жером Вио. Обърнах се към Министерство на земеделието за изготвяне на национална позиция. В последствие се срещнах с българската еврокомисия и Групата на българските депутати от ГЕРБ, с евродепутата Мария Спираки – член на Европейския парламент и докладчик за разглеждането на Регламента за класифициане, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) за комисията ENVI“, каза Галина Стоянова.

"Вече има изработена национална позиция, изработени и представени са промените към доклада на Европейския парламент за регламент CLP в защита на етеричните масла. Ароматната индустрия е залегнала дълбоко в европейската култура и е част от историята на икономическия и иновационен успех на Европа.“, посочи кметът и допълни, че Общински съвет – Казанлък е изработил декларация и се е присъединил към Асоциацията на кметовете на общини, които произвеждат етерично-маслени култури, което инициира Кметът на Грас Жером Вио.

"Форумът днес е голямата крачка към промяна в регламента така, че определението на опасни материали да отпадне от дефиницията МОКС - многосъставни вещества, които съдържат повече от една съставка да бъде отменена от регламента. Трябва ново определение, като същевременно естествените вещества, включващи розово масло да не се разглеждат като вредни в бъдеще. Това ще защити поминъка и ще увеличи работата в отрасъла на европейско ниво, регулирано, излизайки от България розовото масло достига до различни краища в света и се радва на високо търсене. Искаме много просто да е обяснено, че изделието излиза от Розовата долина и достига до цял свят. Розовият цвят е идентификационния код на България пред света.“, завърши обръщението си към присъстващите Кметът на Казанлък.

Домакин на събитието е Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика  (БНАЕМПК), с организационната подкрепа на Международната парфюмерна асоциация (IFRA).

Заинтересованите страни имат ключова роля при оформянето на предстоящите правила на Европейския съюз, които ще окажат влияние върху веригата на стойността на ароматите. България е световен лидер в производството на розово и лавандулово масла, както и на редица други ключови ароматни съставки. Розовата долина е известна като световна туристическа дестинация, столица,  е чудесен пример за стойността, която секторът на ароматите носи на Европа, по отношение на иновациите, развитието на селските райони и регионите, културното наследство, високите умения на работната сила и устойчивия туризъм. България е първенец по производство на масла от роза Дамасцена и лавандула и има лидерска роля в глобалната индустрия. Необходими са ни ясни правила, с оглед потребностите на производителите на ароматни съставки в цяла Европа.

Кметът на френския Грас Жером Вио е придружаван от бившия кмет на френския град – световен център на парфюмерийната индустрия, Жан Пиер Лелю, почетен кмет на Грас, инициатор на побратимяването между двата града. Жером Вио заяви: "Казанлък и Грас са пример за цялата верига на процесите от производството до парфюмерийната индустрия. Такова партньорство може само да се задълбочава.“.

Участниците във форума коментират потенциално непредвидените последици, които промените в Зелената сделка в законодателството на Европейския съюз в областта на химикалите могат да доведат.

Всички региони в ЕС, които произвеждат етерични масла са заинтересовани те да бъдат представени като биологична субстанция, а не като химически елемент. Въпросът се разглежда и като косвен, във връзка със зелената сделка. Подобно решение ще засегне пряко малките производители на етерично-маслени култури.

Розопроизводителят Филип Лисичаров, представител на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика отбеляза, че у нас в този бранш са заети 30 000 души и заяви: "Сигурен съм, че когато влезете днес в розовите градини няма да търсите молекули, но ще бъдете очаровани от аромата на розовия цвят!“.

Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК) е създадена през 1999 г. и включва местни и международни производители и търговци на етерични масла, парфюмерия и козметика, както и компании, свързани с индустрията – производители и търговци на суровини, опаковки и оборудване.

Петър Кировски, директор на дирекция "Растениевъдство“ от Министерството на земеделието препотвърди подкрепата на институцията за интересите на българските розопроизводители по темата. "Стоим зад тях и ще продължим да си сътрудничим!“, бе категоричен Кировски.

Рени АТАНАСОВА