Казанлък бе домакин на V-та Национална конференция: пролетни алергологични дни, съобщиха за "Фокус" организаторите. Повече от 150 алерголози, членове на Българското дружество по алергология (БДА), офталмолози, дерматолози, ринолози и гост-лектори взеха участие в конференцията.

В научната програма бяха включени над 35 презентации и доклади, свързани с лечението и терапиите на тежката бронхиалната астма, наследствения ангиоедем, ХОББ, уртикария, лечение на ринити и фокус върху офталмологията, дерматологията и ринологията.

При откриването на форума, председателят на БДА проф. д-р Мария Стаевска  припомни, че климатичните промени стимулират алергичните заболявания и покани д-р Силвия Новакова, заместник-председател на БДА да припомни как Българското дружество по алергология посади няколко дървета, сред които и една японска вишня при откриването на Есенните алергологични дни миналата година в Пловдив. Символизмът при засаждането на японските вишни сакура  е опазването на околната среда чрез съзерцание и постигане на хармония между човека и природата.

Глобалното затопляне на планетата е факт, природата се задъхва, както и пациентите с астма (от гръцки ἅσθμα, ásthma – задъхване) и алерголозите като гилдия виждат смисъл във влагането на усилия в подкрепа на по-чиста и по-здрава околна среда. 

В Казанлък проф. Стаевска съобщи и още една новина за обновения сайт на Българското алергологично дружество  www.allergy-society.bg,  достъпен както за специалистите, така и за пациентите.  Обновяването е дело на д-р Пламена Новакова, която започна презентацията си със старата английска сватбена традиция от викторианската епоха “Нещо ново, нещо назаем, нещо синьо…", която символично носи късмет за новото начинание.

При откриването на Пролетните алергологични дни първата пленарна лекция поднесе проф. д-р Захарий Кръстев от УМБАЛ “Иван Рилски". С приятна доза хумор и сериозни научни доказателства той говори за “Митът пробиотици". Д-р Стефка Евтимова, с две клинични специалности – педиатрия и алергология и клинична имунология, говори в своята презентация "Подценяван ли е алергичният ринит в детска възраст?“

Какво е алергологията днес и какво е мястото на алерголозите на фона на климатичните промени и все по-нездравата околна среда - тези въпроси постави председателят на дружеството проф. Стаевска, които присъстват и в повечето научни доклади.

Алергологичните дни традиционно се провеждат два пъти годишно, през есента и пролетта, за да може професионалната общност  да разисква не само новостите в медицината, но и да дискутира  важни актуални проблеми в системата на здравеопазването.

Рени АТАНАСОВА