По традиция, в деня на рождението на великия български композитор Петко Стайнов – 1-ви декември, казанлъчани отдадоха почит към живота и делото му с тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на композитора в двора на едноименната гимназия. На церемонията присъстваха представители на Община Казанлък, на фондация "Петко Стайнов“, на културни институти, както и ученици и учители от всички казанлъшки училища. В програмата взеха участие деца от детска градина № 18 "Пчелица“ с "Песен за Казанлък“, предаде репортер на "Фокус".

Роден в Казанлък през 1896 година, той оставя ярка следа в българската култура. Със силата на духа и огромния си талант, той се превръща в един от най-ярките български композитори, неуморен общественик, ръководител на музикално-културни институции.

Акад. Петко Стайнов остава в нашата история като създател на творби, дълбоко свързани с българското, а музикалното му произведение "Тракийски танци“ – написано тук, в родни му град, и до днес е сред националните музикални символи.

Гениален като творец и прекрасен като човек – така го описват неговите съвременници. Предизвиквал възхищение и респект, усещал лъжата и винаги подавал ръка за подкрепа. Интуитивен и прозорлив, добронамерено настроен към всички. Качества, които са присъщи само на великите! Всичко, което е създал,  можем да видим реализирано като организация на нашия музикален културен живот не само в  средата на 20 век, то е живо и силно и днес!

Повече от 30 години, още от 90-те, в последния месец на годината, казанлъчани традиционно отдават почит към Петко Стайнов и неговия голям принос за българската музика в рамките на празничните дни.

Община Казанлък, съвместно с фондация "Петко Груев Стайнов“ и културните институти в града ще поставят началото на Шестия Национален хоров фестивал с хорови формации от страната, Казанлък, Ямбол, Хасково и Стара Загора. 

С днешната церемония бе дадено началото на Музикални празници "Петко Стайнов“ – Казанлък 2023 г., които ще продължат до 3 декември, неделя, с наситена със събития програма, посветена на композитора.

Входът е свободен за всички концертни прояви от програмата на празниците