Под викове "оставка“ в Пловдив направиха първа копка на пробива при Водната палата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Проектът е финансиран чрез ОП "Региони в растеж“  2014-2020 г. Новият транспортен възел ще бъде на две нива за връзка на бул. "Цар Борис III Обединител“ и бул. "Марица юг“.

Представител на строителната фирма "Иса 2000" уточни, че цялата стойност на проекта е 7 800 000 лева. По искане на възложителя – община Пловдив, ще бъдат премахнати всички леви завои, движението във възела ще бъде само надясно и направо. Запазват се всички велоалеи и останалите изградени вече комуникации. Съоръжението е широко 40 метра - на две по 20 с работна фуга.

Вече е създадена временна организация на движението, няма да се спира движението на автомобили по бул. "Цар Борис III Обединител“,  за да не се затруднява пътния поток.

"За нас е чест да направим първа копка на дългоочаквания проект на Пловдив“ , каза зам.- кметът Пламен Райчев. Той обясни, че идеята за този пътен възел съществува още преди три години, още преди началото на мандата им. "Има хора, които не са съгласни, но има и много хора, които изразяват друго мнение“, каза Райчев и още, че те се съобразяват с мнозинството, тъй като проблемът на това кръстовище е дългогодишен. "До първата копка се стига след решение на Общинския съвет и след широко обществено обсъждане“, добави Райчев.

"Дай Боже след година и половина да се поздравим с нов пътен възел, който ще разтовари движението в района“, каза още зам.-кметът по строителство.

Тодор Чонов, зам.-кмет по транспорта, също взе думата, за да каже, че няма как Пловдив, който е най-бързо развиващият се регион, да е с инфраструктура от миналия век. Градът трябва да се подготви да поеме настоящият трафик. "Всеки ден тук влизат и излизат над 5 млн. превозни средства. Няма как да се гарантира успокояване на трафика. Това неудобство, което се създава сега, ще бъде голям позитив за гражданите на Пловдив само след една година“, каза Тодор Чонов  и добави, че общината има гаранцията на строителя да не се спира движението по "Цар Борис III Обединител“ през нито един етап от строителството.

На церемонията по първа копка бе поканен и Богдан Милчев, от Института по пътна безопасност, който увери протестиращите, че мобилността трябва да се превърне във функция на сигурността и това е тенденцията в целия свят. После Милчев заяви, че според него, днес в Пловдив се открива предизборната кампания за кмет и че политическото противопоставяне не е в интерес на хората.  

Милчев увери, че Институтът по пътна безопасност винаги ще бъде коректив на всяка една изпълнителна власт. "Ние няма да се уморим да бъдем критични, ако има проблеми по време на изграждането на възела и за движението след това. С общината ще продължим да осъществяваме надзор и контрол на всичко, което се прави и ще бъдем добър медиатор на политическото противопоставяне", каза Богдан Милчев.

Гледайте повече във видеото!