Кметът Благомир Коцев поиска пътните фирми да гарантират на варненци ясни и конкретни срокове за завършване на всеки обект. Това стана на извънредна среща в Община Варна, след като той за пореден път лично инспектира участъците, по които ремонтите се бавят, а гражданите с основание негодуват. На нея присъстваха заместник-кметовете по строителството и инфраструктурата Пламен Китипов и по финансите и транспорта Христо Рафаилов, районните кметове, представители на ВиК–дружеството и на пътните фирми. 

До 20 юни уличната настилка по бул. "Христо Смирненски" в участъка от ул. "Подвис" до ул. "Прилеп" ще бъде възстановена на биндер. Това ще даде възможност за възстановяване на автомобилния трафик, както изиска кметът Коцев. По негово настояване ангажимент за спазване на този срок пое пътностроителната фирма, която работи по един от основните обекти на дружеството "ВиК" във Варна. При посещението си на място кметът Коцев констатира, че участъкът все още е изключително мръсен, непроходим, струпани са кубици строителни материали, има необезопасени изкопи.

На извънредната среща изпълнителят на обекта, който е по проект на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, отчете, че в участъка преди 45 дни е приключило полагането на водопровода и битовата канализация, тръбопроводите са засипани, изградени са бордюрите от южната страна. Според графика им предстои монтирането на стълбове за улично осветление и изграждане на насрещния бордюр. Булевардът ще бъде проходим, но полагането на най-горния износващ слой на настилката ще започне през есента. Това става също по изискване на кмета на Варна, за да не се затруднява още повече движението през активния туристически сезон. В летните месеци ще се изграждат единствено тротоарите по булеварда, стана ясно на днешната среща.

Другият обект, по който кметът Коцев изиска крайни срокове, е ул. "Прилеп". Тя също е в обхвата на ВиК - проекта и има съществено забавяне в изпълнението. По информация на пътната фирма вече се работи по последния участък от полагането на канализация. По молба на граждани ще бъдат допълнително изградени други 30 метра тръбопровод, с което до 15 юни ВиК-дружеството ще завърши работата си на обекта. Асфалтирането на улицата е ангажимент на Община Варна и също може да започне в следващите дни. Проектът е със срок от 4 месеца и ще се изпълнява през лятото.

Третият ВиК обект, за който кметът Коцев изиска от фирмите отчет и гарантирани срокове за приключване, е ул. "Арх. Манол Йорданов" (между Долна и Горна Трака). По данни на дружеството до средата на месец юли канализацията ще бъде изведена до кръстовището с бул. "Осми приморски полк". В края на следващата седмица от долната част може да започне полагането на настилката по общинския проект.

Подготвя се възлагането на дейностите по пътната част на ул. "28-ма" в местност "Евксиноград", до 15 юни ще приключи и работата по ул. "8-ма". Този ангажимент фирмите поеха пред жителите на района и пред ръководството на общината още преди няколко седмици.

На днешната среща беше отчетено още, че пътната рехабилитация в район "Младост" се изпълнява по график. Между 25 и 30% от зададените за "изкърпване" 6 800 квадратни метра вече са изработени. Запълването на дупките ще приключи до края на месеца.

В район "Приморски", който е с най-голяма площ, работата ще продължи до 15 юли. Към момента са изпълнени малко над 20 на сто от заявените дейности, отчетоха от районната администрация. В район "Одесос" са фрезовани компрометираните участъци по ул. "Трайко Китанчев", започнала е обработката и на ул. "Поп Харитон". В идеалния център започва ремонтът на тротоари. Първият от тях е на ул. "Петър Парчевич" между ул. "Шипка" и Адвокатската градинка.

По време на срещата на фирмите бяха дадени указания да съобразяват графика си с приоритетните участъци, посочени им от районните кметства.