Старата сграда на Автогара Варна ще бъде разрушена до един месец след отварянето и влизането в експлоатация на новата сграда. Това съобщи пред медиите Веселин Михайлов, директор на Автогара Варна. 

При събарянето ще има два критични момента, обясни Михайлов. Първият е да бъде запазена пластиката "Посоки и движение", която се намира в тревната площ пред входа на сградата. Неин автор е скулптурът Евгени Баръмов. 

По-трудно ще е преместването на емблематичния барелеф, който красеше интериора на сградата. Той ще бъде демонтиран на модули, тъй като в момента е закрепен към бетон с дебелина 30 см, а не към балчишкия камък, с който са облицовани стените. Неговото безопасното премахване налага да бъде извършено със специална техника, по съвет на специалисти, обясни още Михайлов. Все още мястото, където ще бъде преместен барелефа не е уточнено. 

"Новата сграда е с гипскартон и няма как да издържи такава тежест", уточни Михайлов.

Новата сграда на Автогара Варна ще бъде официално открита на 1 юни, каза още Михайлов.

Старата автогара във Варна е открита на 14 април 1971 г. Проектирана е от архитектите Матей Матеев, Благовеста Матеева и инж. Т. Софкарев. През 2017 г. става единствена автогара за Варна, поради закриването на автогара "Юг“ (известна като Частната автогара във Варна), която бе премахната заради изграждането на новия булевард "Левски“.