Каварна е една от шесте български общини с участие в сформирането на Черноморски  коридор за електромобилност. Тя е и водещ партньор, предаде репортер на "Фокус". В дейностите се включват също общините Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър и Приморско. Идеята е да се постигне адаптиране към климатичните промени чрез прилагане на иновативни мерки в сектора на транспорта и повишаване капацитета на общинските си служители.

На територията на общините партньори ще бъдaт изградени зарядни станции за електромобили. Така ще се сформира образно "Черноморски коридор за електромобилност“. Той трябва да покрива над 330 км ивица по нашето морско крайбрежие. Инсталирането на зарядните станции ще стимулира ползването на електромобили от местното население и ще позволи на българските и чуждестранни туристи да пътуват спокойно по цялото българско Черноморие или да преминават транзитно от Румъния към Турция и Гърция с електромобили.   

Експерти от Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) и Норвежката компания за изследвания и иновации (Smart Innovation Norway AS) ще консултират и подпомагат партньорите. В рамките на проекта за всяка община партньор ще бъде закупен по един електромобил. Той ще се използва за предоставяне на общински услуги в различни области - социалните дейности, образование, култура, младежки дейности, спорт и др.

Жулиета НИКОЛОВА