Каузата за издигането на 111-метов пилон "Рожен“ за българското знаме бе одобрена в системата за единен дарителски номер DMS и получи своя кодова дума. Това съобщиха организаторите. С изпращане на дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за абонати на Yettel, VIVACOM и А1) всеки може да стане част от нея, като дари 1 лев.

DMS платформата дава равен и бърз достъп на организации и хора, които инициират кампании, за набиране на средства чрез SMS. Тя гарантира на дарителите, че всяка кампании е верифицирана предварително и даренията се ползват по предназначение.

Средства могат да се дарят и онлайн с Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или IRIS Solutions. Възможно е да бъде направен превод и на BG06UBBS80021026072940 с основание DMS ZNAME.

Целта на кампанията е изграждане на 111-метров пилон, на който ще се извиси българското знаме на Роженските поляни в Родопите – място, символ на силната вяра в корените ни и всичко българско! Височината от 111 метра символизира площта на България от 111 000 кв. км. и ще бъде най-високият такъв в Европейския съюз. Националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон, поставен на най-високата надморска височина в света – 1430 м.! А България ще има своя първи паметник посветен на националния ни символ – знамето!

"Надяваме се новото начало, което символизира цифрата 1, да пробуди духа ни и да ни вдъхне нова вяра в корените ни, уважение и любов към символите ни и изграждането на Паметник на обединението е добро начало за това. Радвам се, че вече има още един достъпен начин, чрез който всеки, който вярва в каузата ни, може да я подкрепи“, сподели Симеон Караколев, председател Фондация "Наследство в бъдещето“.

В основата на монумента на българското знаме ще бъде вградена капсула на времето със заветите на днешните българи към следващите поколения, както и карта на България с послания към бъдещето от всяка една област.

Официалното откриване на монумента на българското знаме ще е на 13 юли 2023 г.

Националната дарителска кампания "България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Инициативата стартира на в Деня на народните будители 1. 11. 2022 г. Безрезервна съпричастност към проекта изразиха големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.