52-годишната касиерка, откраднала 144 200 лв., не е споделила на разследващите за какво й е била нужна открадната сумата, уточниха от държавното обвинение на провелия се по-рано днес брифинг.

Заместник-районния прокурор Димитър Пехливанов сподели, че жената е работила, като главен касиер от 2005 до април 2024 година в конкретната банка.

Престъплението е започнало по времето ковид пандемията през 2020 година.

Жената е преценила, че може по етапно да присвоява служебните пари без никой да не разбере, предаде репортер на "Фокус".

Сумата не е взета от различни клиенти на банковия клон, а от пари, намиращите в трезора на банката. Спрямо длъжностната й характеристика тя е работила ежедневно с тези средства. Конкретните пачки с коптюри по 100 лева били предназначени за необичайно големи преводи на клиенти. 

Касиерката се е ориентирала, че такива тегления не се правят в банката и решила да се облагодори.

"В продължение на 4 години в различни месеци и интензитет, жената е взела банкноти от тези пачки. В един момент осъзнава, че взетите пари правят впечатление и за да прикрие действията си и несъответствието на парите е започнала да слага зелени хартийки между банкнотите. Те са били направени с конкретен уред "гилотина" и след това са били запълвани на липсващите места в трезора.", допълни прокурор Пехливанов.

Ръководството на банката е разбрало за кражбата на парите след внезапна ревиция през април за паричните средства в касата на банката и след това е сигнализирало органите на МВР.

"При отварянето на запечатаната торба пари със стикери на банката са видели, че вместо парични средства има зелени хартийки."

Касиерката е изразила съжаление и е пожелала сама да възстанови парите.

Предвиденото наказание е в размер от 3 до 15 години "лишаване от свобода", конфискация на имуществото и забрана да работи на същата длъжност.

Повече можете да видите във видеото долу.