Касата на "Местни данъци и такси“ към Община Генерал Тошево възобнови работа, но могат да се плащат само стари данъчните задължения, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Отдел "Местни данъци и такси" напомня на лицата,  извършващи патентна дейност, че срокът за подаване на декларации за 2023 г. е до 31 януари. Платилите пълния размер до тази дата ползват 5% отстъпка. Община Генерал напомня, че гражданите могат да направят лесно и бързо справка за своите задължения, чрез персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите (НАП) и КЕП, без да се налага посещение на лицето до местната администрация.

Системата е изключително лесна за ползване. Достъпна е на сайта на Общината – https://generaltoshevo.bg/danatsi-i-taksi/obshta-informatsiya секция "Местни данъци и такси“. За да бъде извършена проверката, задълженото лице трябва да въведе своето ЕГН/ЕИН или ЛНЧ, както и ПИК код предоставен от дирекция "НАП“. За юридическите лица достъпът се осъществява с КЕП.

С цел да се ограничи плащането в брой и за улесняване на гражданите и фирмите в касата на Центъра за административно обслужване е поставено ПОС терминално устройство. Така и в двете каси на Общината притежаващите дебитни или кредитни карти могат да заплатят своите данъци и такси, а в  касата на Информационният център - съответните общински услуги.

 

Видове дебитни и кредитни карти, с които се приемат плащания, са "VISA“, "VISA Electron“, "MasterCard“ и "Maestro“, като при плащането чрез ПОС - терминал не се удържат такси и комисионни на лицето.

Жулиета НИКОЛОВА