Преференциалните карти за пътуване с градския транспорт в Пловдив ще са по-скъпи с 3 лева от 1 януари 2024 година. Реално се възстановява цената от 16 лева, която беше намалена с решение на Министерски съвет временно до 31 декември 2023 г., съобщи за Plovdiv24.bg директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

Пловдивските общински съветници коригираха цените на превозните документи за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди съгласно ПМС № 10 от 25.01.2023г. Намалението влезе в сила от 1 април. Тъй като решението на МС не е отменено, т.е. срокът остава до края на календарната година, то от 1 януари картите струват 16 лева на месец. 

Цените на останалите превозни документи не се променят - билетчето ще струва 1 лев, а месечната карта за всички 29 автобусни линии - 50 лева.

Очаква се скоро да бъде одобрена Наредбата на Министерството на транспорта за безплатно пътуване на децата до 14 години. В момента без пари, но срещу карта, пътуват само децата до 10-годишна възраст.