В галерия "Тихото гнездо" в Държавен културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик е подредена изложба с картини от дарение "Иван Деянов" от фонда на Исторически музей-Панагюрище, която може да бъде разгледана до началото на февруари 2023 г., предаде репортер на Агенция "Фокус"

Експозицията съдържа картини на Милко Божков, Никола Тузсузов, Васил Захариев, Стоян Венев, Валентин Колев, Светлин Русев Вълчев, Христо Явашев- Кристо, Тодор Атанасов, Иван Димов Колев, Илия Николаев Петров, Васил Христов Иванов, Васил Захариев, Дечко Христов Узунов, Давид Перец, Никола Терзиев.

Дарителят Иван Деянов е наследник на известните възрожденски родове – Хаджидеянови от Панагюрище и Бешкови от Свищов. Възпитаник е на Втора мъжка гимназия в София. Започва да се занимава с колекционерство още в ученическите си години. 

До 1944 г. колекциите му нарастват значително. Домът му се превръща в музей, който за жалост е разрушен при бомбардировките на София на 10 януари 1944 г. Скоро след това сам и с помощта на приятели разчиства руините и събира оцелелите културни ценности. 

На 15 октомври 1982 г. неговите братя Георги и Сава и сестра му Мария даряват колекциите на Исторически музей – Панагюрище с изричното желание културните ценности, които наброяват около 3000 единици, да станат част от фонда на музея и да бъде обособен музей "Дарение "Иван Деянов"". Част от дарението е експонирано в Синята Хаджидимитрова къща – една от експозициите на музея в Панагюрище.

Жулиета НИКОЛОВА