На 19 май от 18:30 часа в Огледална зала "Нели Божкова“ в Добрич ще "оживеят" в музикалните изпълнения на Калоян Куманов "Картини от Пиацола“, предаде репортер на "Фокус". Ще бъде представен негов музикален проект, реализиран през 2021 г. за 100-годишнината от рождението на Астор Пиацола. Проектът е бил част от най-големите фестивали в София, Пловдив, Варна, Враца и на още много концертни сцени из цяла България. Заедно с цигуларката Виктория Каридова и Ралица Ботева – пиано, ще "рисуват“ най-обичаните танга от великия аржентинец.

Калоян Куманов е акордеонист, един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон. Роден е в Добрич през 1981 г. Започва да свири на акордеон заради своя брат Явор, който също е изключителен музикант. Завършва СУ "Св. Климент Охридски“ в родния си град, след което и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. След дипломирането си в България печели конкурс за концертмайстор на Акордеонния оркестър на Барселона и Оркестъра към консерваторията в Сабадей – Каталуния и се превръща в първия българин свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния.

Завършва Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика в класа на Роса Мария Жирбау, президент на Каталунската асоциация на педагозите и специалност "Дирижиране" в класа на големия диригент Едмонт Елкстром. Единадесет години е преподавател в Каталунската консерватория по акордеон, солфеж и хорово пеене. Става coлиcт и пъpви акордеон в Акордеонния оркестър нa Caбaдeй c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав гастролира не само из цяла Испания, но и стига до Музикалния театър на Менделсон и Йохан Бах Хале в Лайпциг. Преподава акордеон, пиано, солфеж и хорово пеене в консерваторията Лисеу. Вдъхновява учениците си в Музикалната школа "Opфeo Гpacиeнc“, както и в Музикалната академия на остров Meнopкa, където e и пъpви диpигeнт нa Акopдeoнния оркестър.

Участва в множество различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, класическа музика, самостоятелни концерти и др. Свирил е на сцени като Palau de la musica catalana - Барселона, Gran Teatre del Liceu - Барселона, залата на Й. С. Бах в Лайпциг, Гранд опера Париж и др. Участва в театрални пиеси като композитор и музикант. Води майсторски класове по акордеон за класическа музика и балканска музика. Изнася лекции на педагогически теми. Преди 6 години се завръща в България, не само заради носталгията, но най-вече заради желанието да твори на световно ниво в собствената си страна. Създава Leyenda (от исп. – легенда), а заедно с Евелин Демирев, Стоян Янкулов Стунджи и Ангел Дюлгеров създава "Калоян Куманов проджект“.

Ралица Ботева е оперен и балетен пианист в Държавна опера - Пловдив. Родена е в града под тепетата. Завършила е висшето си образование в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“. Участник и носител на призови места от различни клавирни конкурси. Има майсторски класове по пиано при проф. Милена Моллова, проф. В. Чучков, проф. Ерик Хедзик и др.. От 2002 г. е солиращ, оперен и балетен пианист в Държавна опера - Пловдив. Богатият ѝ репертоар я прави предпочитан партньор и работи с известни диригенти като Георги Димитров, Васил Казнджиев, Найден Тодоров, Деян Чобанов, Иван Ангелов, Лучано Ди Мартино, Абзал Мукхидин и много други. Създател е на трио "Sanaton“, с което участва активно в културния живот на национално ниво.

Виктория Каридова – цигулка, завършва НУМСИ "Хр. Морфова“ в гр. Стара Загора и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив. В момента е солист- водач в Държавна опера – Пловдив. Участва в камерни и симфонични концерти и оперни спектакли в страната и в Австрия, Германия, Франция, Северна Корея, Китай и др.

Проектът "Картини от Пиацола“ ще ви потопи в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. От богатия репертоар на композитора ще бъдат изпълнени едни от най-известните му произведения, като Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и др.

Жулиета НИКОЛОВА