Картини на Димитър Казаков – Нерон представят във Велико Търново. Изложбата на големия български художник, творец със световна слава и признание, ще бъде подредена в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ в града, предаде кореспондент на "Фокус“. Платната са притежание на Художествената галерия в Стражица.

Експозицията е съвместна – между Общините във Велико Търново и Стражица и е посветена на 90 години от рождението на Димитър Казаков. Тя е и част от празничната програма за Деня на Велико Търново – 22 март.

Представените в изложбата работи са само част от огромното богатство, оставено ни от този уникален творец. Разностранният му талант, както и силата на неговият дух, затворена в митологични образи, приказки и легенди, по удивителен начин са белязали всяка от неговите картини с индивидуалния почерк на гения.

Димитър Казаков – Нерон, е роден на 22 юни 1933 година в село Царски извор. През 1965 година завършва специалност "Графика“ при проф. Ефтим Томов във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ в София. От 1966 година участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика.

Димитър Казаков е творец, който по своеобразен начин пресъздава жанрово-фолклорни мотиви. Работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 година. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург.

Творби на Нерон са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея "А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция в Токио и други.

Експозицията във Велико Търново ще е на разположение на жителите и гостите на града от 9 до 30 март.