Фестивал на занаятите популяризира добруджанските майстори. Събитието беше организирано в края на лятото в Архитектурния етнографски комплекс на открито (АЕМО) "Старият Добрич", предаде репортер на Агенция "Фокус".

Фестивалът е организиран по проект на Фондация "Добруджа - история, традиции и култура". Негов ръководител е ДаниелаТодорова. В дейностите участват и двама доброволци - Пепа Рашева, председател на фондацията, и Тодор Добрев, технически сътрудник. Проектът "Фестивал на занаятите в АЕМО "Старият Добрич" е на стойност 3 000 лв. с период на изпълнение три месеца и приключва днес - 31 октомври 2022 г. 

Популяризирането на занаятчиите от цяла Добруджа и на етнографския комплекс "Старият Добрич" са основни цели на проекта. Това посочи Даниела Тодорова. По време на фестивала занаятчии и творци на място демонстрираха своята работа, провокирайки интереса на посетителите на събитието.

Щандовете на отделните занаятчии и творци бяха разположени на открито по главната каменна уличка на "Старият Добрич", между дюкянчетата и на мегдана пред часовниковата кула. Всеки посетител имаше възможност да постои колкото поиска пред даден майстор, да поговори с него, да наблюдава процеса на работа, да си закупи продукт или дори някъде да опита сам изработване на детайл от конкретен занаят. Така фестивалът изпълнява и образователна цел - запознава деца, младежи и по-големи с местните занаяти, някои позабравени, други - не. 

Първоначално е осъществена проучвателна дейност. Изготвени са карта и каталог на занаятите в област Добрич. Представени са чрез тях и самобитни автори на приложно и изобразително изкуство. Попълването на базата с данни е подпомогнато от добруджанските общини, Художествената галерия в Добрич и историческите музеи в областта. Досега такава актуална и пълна информация в региона не е създавана, подчерта Даниела Тодорова. 

Проведени са срещи и разговори с над 100 добруджански занаятчии. Извършена е огромна по обем работа. Акцент е поставен върху художествените занаяти. Към момента в каталога са включени 49 занаятчии. Техният подбор е направен по определени критерии, участието е доброволно. Каталогът е в хартиен и електронен вариант.

Жулиета НИКОЛОВА