Откакто започна този мандат на Общинския съвет и аз съм председател на Транспортната комисия се заинтересувах от подобни инциденти, защото опитът ми от предишни години, показва че в голямата си част подобни случки остават неразказани, обществото не знае. Това каза Карлос Контрера, председател на Транспортната комисия в Столичния общински съвет в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ по повод вандалския акт в столицата, когато цигани изпочупиха автобус на градския транспорт. "Всъщност ние се давим в една вълна на хулигански прояви, не само в кв. "Христо Ботев“, но и в други квартали. Моят опит показва, че каквото й да направим, много рядко гамените, хулиганите се установяват и срещу тях започват съответните производства, включително и за дребно хулиганство“.

"Имахме случай с трамвай 18, двама или трима младежи в движение задействаха аварийната спирачка на една от новите мотриси, което блокира почти цялото движение по линията. И е изключително опасно, защото може да се стигне до по-тежка авария, включително с пострадали. Имахме случаи, когато деца хвърляха камъни по автобусите в Борисовата градина. Автобус 310 беше бомбардиран с камъни, когато минава, това беше години наред. Линия 56. Сега линия 79 влезе във фокуса на общественото внимание и то защото, аз разказах историята. Навън на улицата е нещо страшно. Няма ден, в който средствата на градския транспорт да не са обект на атаки и на вандализъм, а това са парите на софиянци“, разказа Контрера.

Аз ще внеса като предложение в следващите дни линия 79 изобщо да не минава през кв. "Христо Ботев“, заяви Контрера. "Да, крайна мярка, тя е радикална, това са драконовски мерки, но след като не можем да опазим здравето и живота на пътниците в градския транспорт, кое е отговорното решение? Да се правим, че това не се случва? Как да реагираме оттук нататък? Това е ежедневие. Но просто последните 4 спирки, които в момента обслужват кв. "Христо Ботев“ ще отпаднат от маршрута, след като тези хора не искат да се държат цивилизовано, там няма да има градски транспорт. Да, то е радикално, но след като полицията не може да гарантира обществения ред, не ми се иска утре човек да пострада или да бъде убит от камък в това транспортно средство. Аз съм за прилагането на крути мерки. Ще видим дали ще се съберат 31 общински съветници, които да бъдат против вандализма в градския транспорт“, в заключение каза Контрера.