Да изкараш въоръжени с дълго автоматично оръжие полицаи по улиците на София е рисково. Това илюстрира глупостта и тоталната некомпетентност на висшите ръководни кадри в МВР, т.е. ведомството се управлява от хора, които не са за тия постове. Дислоцирането на такива сили не трябва да е в пешеходната зона, а около мигрантските лагери и невралгични точки като Женския пазар и Лъвов мост.

Това мнение изрази заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет Карлос Контрера, предава "Фокус".

Той е категоричен, че засилените патрули и силите на Жандармерията трябва да влязат в редовните графици и да патрулират по план, а не извънредно. Охраната на трите лагера – Овча купел, Военна рампа и Враждебна, трябва да бъде поета от МВР, а около центровете да се направи разстановка за обходи както на пеши, така и на моторизирани патрули от Охранителна полиция и Жандармерията.

Необходимо е СДВР да профилактира целия криминален контингент, свързан с трафик на хора и каналджийство. За съжаление полицейският чадър над подобни хора продължава, което ги охрабрява да продължават с вкарването на нелегални мигранти на българска територия и превозването им към Сърбия, посочва съветникът.

Чувам, че СДВР са натискали, задържали и тормозили български граждани, включително непълнолетни, защото ходели по улиците на групи. Това трябва да се разследва от Вътрешна сигурност! Не може да се ограничават права на граждани, защото са несъгласни с присъствието по улиците на мигранти. Напомням на висшето ръководство на МВР, че техен дълг и работа е да пазят българските граждани, а не мигрантите, алармира Карлос Контрера.

Според него СДВР се опитва да замаже случая с битите българи на бул. "Витоша“. Работната им версия е битов инцидент, влошени отношения, което не кореспондира с публично известни факти. Явно разследващият орган подценява съдържанието на клипа, в което извършителите посочват фразата "ал-Салаам“, която се ползва в контекста на мира/светът на Аллах. Това придава определен религиозен смисъл на действията им, който аз тълкувам, че се смятат за завоеватели. Задържаните две лица от Египет и Сирия нелегални мигранти ли са, как са влезли и какво правят в България? Оказва се, че са организирали тълпа от около 30 човека, за да нанесат побой на български граждани, един от пострадалите е с прорезна рана. В най-добрия случай имаме състав на едро хулиганство. Много моля СДВР да не замита истината и да не извърта нещата, защото недоволството е голямо и действията им по замитане на случая се тълкуват като предателство срещу българите и България. Знаем как се наказват по традиция предателите, нали, завършва заместник-председателят на ВМРО.

Цялата позиция на Контрера:

Да изкараш въоръжени с дълго автоматично оръжие полицаи по улиците на София е рисково. Това илюстрира глупостта и тоталната некомпетентност на висшите ръководни кадри в МВР, т.е. ведомството се управлява от хора, които не са за тия постове.

Между другото тези служители не са извадени с цялото снаряжение, което показва ясно, че целта е да плашат гаргите, да създават фалшиво усещане за сигурност и да демонстрират мускули пред редовия гражданин… Не ми е известно нивото на опасност да е повишавано, което води до въпроса спазен ли е протоколът, за да се изкарат патрули с автоматично оръжие по улиците.

Дислоцирането на такива сили в пешеходна зона с дълго автоматично огнестрелно оръжие е грешка. Не дай, Боже,  да стане някой сакатлък като преди около тридесет години на Петолъчката, когато патрул на МВР застреля след случаен откос с автомат Калашников гражданин.

Дислоцирането на такива сили трябва да бъде около мигрантските лагери и точки като Лъвов мост и Женския пазар, но не мисля, че трябва да се пускат патрули с автомати поне на този етап. Между другото на Лъвов мост патрулно-постовата дейност от снощи е засилена, което е добре.

Лошото е, че това е СПО – специализирана операция, както го заяви и зам.-директорът на СДВР, което прави действията моментни и само покрай конкретните случаи. Това означава, че след две-три седмици тези сили ще бъдат изтеглени и пак ще е по старому. Настоявам засилените патрули, включително силите на Жандармерията, да влязат в редовните графици и да патрулират по план, а не извънредно. Малка, но съществена разлика!

Задължително охраната на трите лагера – Овча купел, Военна рампа и Враждебна трябва да бъде поета от МВР, а около тях да се направи разстановка за обходи както на пеши, така и на моторизирани патрули от Охранителна полиция и Жандармерията. Точно там трябва да са и служителите от Жандармерията с автоматите!

Разбира се, и трите центъра за настаняване на мигранти трябва да бъдат затворени и преместени извън населените места по турската граница. Има достатъчно бивши казарми и поделения далеч от градове и села покрай границата.

Необходимо е СДВР да профилактира целия криминален контингент, свързан с трафик на хора и каналджийство. За съжаление полицейският чадър над подобни хора продължава, което ги охрабрява да продължават с вкарването на нелегални мигранти на българска територия и превозването им към Сърбия.

И не на последно място – чувам, че СДВР са натискали, задържали и тормозили български граждани, включително непълнолетни, защото ходели по улиците на групи… Това трябва да се разследва от Вътрешна сигурност! Не може да се ограничават права на граждани, защото са несъгласни с присъствието по улиците на мигранти. Напомням на висшето ръководство на МВР, че техен дълг и работа е да пазят българските граждани, а не мигрантите.

СДВР се опитва да замаже случая с битите българи на бул. "Витоша“. Работната им версия е битов инцидент, влошени отношения, което не кореспондира с публично известни факти. Явно разследващият орган подценява съдържанието на клипа, в което извършителите посочват фразата "ал-Салаам“, която се ползва в контекста на мира/светът на Аллах. Това придава определен религиозен смисъл на действията им, който аз тълкувам, че се смятат за завоеватели. Задържаните две лица от Египет и Сирия нелегални мигранти ли са, как са влезли и какво правят в България?

Оказва се, че са организирали тълпа от около 30 човека, за да нанесат побой на български граждани, един от пострадалите е с прорезна рана. В най-добрия случай имаме състав на едро хулиганство. Много моля СДВР да не замита истината и да не извърта нещата, защото недоволството е голямо и действията им по замитане на случая се тълкуват като предателство срещу българите и България. Знаем как се наказват по традиция предателите, нали?