След като внесе предложение в Столичния общински съвет за извънредно заседание на Комисията по обществен ред и сигурност заради безпрецедентните масови заплахи за бомби в училища и университети през миналата седмица, зам.-председателят на ресорната комисия в София Карлос Контрера предлага да бъде свикан и Съветът по сигурност към Министерски съвет. За това му предложение съобщават от партийния пресцентър.

Според общинския съветник от ВМРО ситуацията вместо да се успокоява се задълбочава, а до момента липсват решителни действия от страна на службите за сигурност. Не е ясно налице ли е необходимата координация между различните държавни структури, дали те работят в синхрон и до къде е стигнало разследването за първите атаки, организаторите им, мотивите и причините.

"Смятам, че категорично става дума за кибертероризъм. Най-вероятно структури извън страната целят дестабилизация, всяване на паника, вкореняване на чувство за страх и несигурност. Имахме няколко вълни на подобни атаки, в които се заплашва живота и здравето на деца и учители. Все още няма яснота за първопричината, мотивите, организаторите на този вид тероризъм. Първите актове отприщиха и вълна от имитатори, несвързани със сигурност с началото на тази, да я наречем, кампания. Може би това е била една от подцелите – да се създаде тренд, мода един вид, за да ескалират нещата“, аргументира се Карлос Контрера.

Според него реакцията на МВР е била тествана и когато се вижда, че реално вътрешното министерство не се справя, това сгъстява черните краски. Той определя като абсурдно и непрофесионално изказването на главния секретар на МВР, че "директорите, разпуснали ученици заради бомбени заплахи днес, са в нарушение“. Подобни изказвания не помагат, а допълнително внасят разнобой. Липсата на стриктни протоколи за действие е по вина на МВР, не на директорите, смята Контрера. Очевидно превенцията и обучението как се действа не са на ниво, а сега МВР се опитва да прехвърля отговорността на училищните ръководители, които не са експерти в тази област, но те отговарят за живота и здравето на децата в училище, както и за педагогическия и непедагогическия персонал.

"Смятам, че понеже не виждаме последователни и ефективни действия, Съветът по сигурността към премиера незабавно трябва да бъде свикан, всички служби да бъдат събрани и да се начертае, както план за противодействие на кибератаките, така и превенция за бъдещи подобни ситуации. Една от функциите на Съвета е точно такава – "предлага на министър-председателя или на Министерския съвет конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете, противодействие на заплахите и за защита на националната сигурност, както и за управление при кризи."

"Въпросът е не дали да бъде свикан съвета, а защо още не е свикван. Очевидно службите за сигурност не работят в синхрон, а това е проблем", обобщава Контрера.