Поне 50 автобуса от столичния градски автопарк са за смяна. Транспортният сектор в София е в криза, като един от елементите й е увеличаването на разходите. Автопаркът е в лошо състояние, защото поддръжката му не е качествена. Близо 4 години не са правени сериозни инвестиции в софийския градски транспорт, заяви Карлос Контрера, член на транспортната комисия към Столична община, в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"Видяхте лятото какво напрежение настана заради липсата на климатици по линия 260, например. Предлагам да се купят новопроизведени газови автобуси – 20. Нужно е да върнем двуетажните автобуси в София. Трябва да се потърсят употребявани автобуси Евро 5 или Евро 6. Трябва да се сменят 20-годишните коли, срещу които има огромно недоволство“, заяви още Контрера.

9,6 млн лв. биха стрували употребяваните автобуси на Столична община, показват разчетите на Контрера. Фактите, които са изнесени в подготвения от него доклад, не са били оспорени от никого в общинския съвет, но "колегите по неясни причини до момента не приемат моите предложения“, поясни Контрера. Автопаркът все повече аварира, не се изпълняват курсове, хората чакат напразно по спирките все по-често, свидетелства той.

Контрера има информация, че кредитори са започнали производства за принудителни вземания към част от транспортните дружества в София. Според него, през декември може да се стигне до невъзможност за плащане заплатите на работещите в столичния градски транспорт заради запорирани сметки. 200 души липсват като персонал в автобусния столичен парк и 100 души в електротранспорта, обяви Контрера.

Най-напредналият трамваен проект в София в момента е на бул. "Копенхаген“, където трябва да минава т.нар. "широк трамвай“. "Категорично смятам, че парите за поддръжка на съществуващите трамвайни трасета в столицата не са достатъчни. Според мен трябва да се отделят 30-40 млн. лв. годишно само за поддръжка“, убеден е Контрера.

Той коментира инцидентите с пешеходци в столицата, като заяви, че според него МВР основно се занимава с поставяне на мобилни камери за скорост, като подценява всички останали нарушения. Контрера открои тезата си, че когато един водач си позволява дребни нарушения от самото начало, у него се създава чувство за безнаказаност, което е опасно, защото води до по-тежки нарушения в бъдеще време. Карлос Контрера поясни важността на инфраструктурата като възспиращ елемент – когато пътищата са изправни, има по-малко предпоставки за катастрофи.