Правителството с бездействията си кара хората да се самоорганизират за защита. Тази позиция изразява Красимир Каракачанов – бивш вицепремиер по сигурността и министър на отбраната след поредицата сблъсъци с нелегални мигранти само в рамките на три дни в София, предава "Фокус".

След нападението на група нелегални мигранти над младежи на бул. "Витоша“ преди две вечери снощи станахме свидетели на масов бой между групи нелегални мигранти в кв. "Овча купел“.

След скандал за жена в 21 ч. снощи две групи нелегални мигранти с тояги и други подръчни средства се сбиват в центъра за бежанци в кв. "Овча купел“. Боят се пренася и извън центъра за мигранти, като саморазправата продължава и по главната улица на квартала – бул. "Монтевидео“.

От видеата, заснети от жители на квартала, ясно се виждат групи от хора, които носят големи тояги и прътове. Има няколко пострадали, единият е приет в спешната помощ в Пирогов. Охраната на бежанския център, която не е въоръжена, не е могла да се справи със ситуацията.

Подобна сцени в кв. "Овча купел“ и други центрове за бежанци – във Военна рампа в София и Харманли, наблюдавахме преди години – тогава имаше нападения и над жени, а през 2013 година младо момиче – продавачка в денонощно магазинче на ул. "Пиротска“, бе намушкано с нож.

Днес ситуацията в София отново се нажежава поради факта, че броят на нелегалните мигранти видимо се увеличава. Въпреки опитите на правителството на сглобката да прикрива подобни инциденти, ситуацията в бъдеще ще се влошава допълнително поради засиления мигрантски натиск на българо-турската граница и заради безотговорното споразумение, подписано с Австрия от правителството Денков-Габриел, според което от Австрия и други европейски страни вече започват да ни връщат големи групи мигранти.

Като естествена реакция на бездействието на властите граждани вече призовават за създаване на граждански патрули, които да гарантират сигурността в българските градове.

С просто око се вижда, че някои райони на столицата между Лъвов мост, Женския пазар и бул. "Тодор Александров“, отново започват да заприличват на Пакистан или Бейрут.

За да се гарантира сигурността на българските граждани и за да се избегнат саморазправи и сблъсъци, правителството и Столична община трябва да спрат да се правят на разсеяни и да вземат следните спешни мерки.

На първо място охраната на границата с Турция трябва да се засили, гранична полиция трябва да получи ясна заповед за недопускане на нелегално преминаващи, а не за тяхното посрещане и регистриране на наша територия. Напомняме, че нелегалното преминаване на границата според българското законодателство е престъпление!

Второ, изнасяне на всички мигрантски центрове от големите градове и изнасянето в ненаселени райони в близост до границата с цел репатрирането им извън България.

Трето, всички съществуващи лагери за бежанци да бъдат от закрит тип – т.е. пребиваващите там да не напускат пределите на лагера и да не обикалят свободно където си пожелаят и да правят опити за напускане на страната.

Четвърто, до преместването или репатрирането на нелегалните мигранти лагерите, разположени в София и други градове, да се охраняват от усилени постове на Жандармерията, а не от невъоръжена охрана.

Ако правителството продължи да бездейства, гражданите на Република България имат пълното морално право да се самоорганизират, за да защитят своето имущество, здраве и живот.