Капитанът на кораба "Царевна“ Павел Павлов заяви пред репортер на Агенция "Фокус", че престоят е преминал при екстремални обстоятелства, защото бомбите са падали на 20 метра от кораба.

"Това беше един дълъг период на престрелки. Имаше период от месец и половина, постоянно с престрелки в пристанището, които са къде по-засилени, къде по-слаби или по-далеч от кораба. Имаше и пробойни, които не се отразяваха на кораба. Криехме се в машинното отделение, за да сме под нивото на кея и да сме в безопасност“, каза още кап. Павлов.

Той обясни, че екипажът не е имал никакви проблеми с украинските и руски власти.

"Нямаше никакви опити за мародерство, абсолютно толерантно отношение имаха към нас“, добави капитанът. Той посочи, че товарът е разтоварен.

Даниел Стефанов, представител на корабособственика, използва възможността да благодари на екипажа и на всички, които са проявили мъжество и героизъм, и за това, че са успели да се справят с една много тежка ситуация.

"Радваме се, че всички са живи и здрави, това е най-важното“, допълни Стефанов.

Предстои корабът да бъдеремонтиран, тъй като има нанесени щети от военните действия, след което ще продължи да плава, но в по-спокойни райони, заяви още той. Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му, казаха още от фирмата.

Десислава ВАСИЛЕВА