Напукани стени, капещ покрив и падаща мазилка – в това състояние е най-старото висше учебно заведение у нас Софийският университет. От създаването му до днес основен ремонт не е правен. Ректорът проф. Георги Вълчев настоява държавата да обърне внимание на проблемите, за които многократно е алармирана.

За Богдан Ангелов Ректората е втори дом. Последните 40 години посвещава на грижи за сградата. Която според него има нужда не просто от ремонт, а от реставрация.

"Фасади, покрив, мазета, облицовки – всичко това с течение на времето се компрометира. Имаме течове, имаме места, където мазилката е стигнала до тухлите, парното е трудно за работа с него“, споделя пред bTV управителят на сградата на Софийския университет Богдан Ангелов. 

Централната част на най-голямото и най-старо висше учебно заведение у нас е построена с дарение от 6 милиона златни лева, което правят братята Христо и Евлоги Георгиеви. Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев казва, че годишният бюджет, който държавата отпуска, е между 800 000 лв. и един милион лева. По думите му тези пари стигат за аварийни ремонти в базите на университета.

"Отлагането на нормален ремонт непрекъснато оскъпява този ремонт и ако не бъде осъзнато, че той най-накрая трябва да започне, ще стигнем до разруха. Предварителните ни разчети говорят за сума между 80-100 милиона лв.“, казва проф. д-р Георги Вълчев, ректор на СУ.